El Col·legi de Metges de Girona està investigant un facultatiu de la demarcació per fer discursos antivacunació. L´ens li ha obert un expedient informatiu per recollir més dades després de tenir notícies que el professional estava impartint xerrades que convidaven a no seguir el calendari vacunal, segons avançava ahir Ràdio Girona. En cas que això es confirmés, s´exposaria a una sanció que pot anar des d´una multa econòmica a una inhabilitació temporal.

El president del Col·legi de Metges, Josep Vilaplana, explica que «en cap cas es tracta de perseguir ningú», sinó d´estar «amatents» perquè la població no estigui desinformada. «La vacunació sistemàtica no pot ser objecte de cap tipus de debat», insisteix Vilaplana, «perquè comporta molts més avantatges que no complicacions» i «cal estar sensibilitzat contra aquesta mena de missatges».

La controvèrsia sobre els beneficis i els prejudicis de la vacunació va resorgir amb força l´any passat arran de la mort per diftèria d´un nen olotí de sis anys que no havia estat vacunat per decisió de la família. Ja llavors, el Col·legi de Metges de Girona va alertar de l´increment «preocupant» del moviment antivacunació i va llançar un missatge a la societat sobre la importància de complir amb el calendari de vacunes, tot recordant que el risc de no vacunar és més gran que el de no fer-ho.

Recentment, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, que agrupa els quatre ens catalans, ha tractat de nou com abordar les declaracions antivacunació de companys fetes en públic o en l´exercici de la professió. Consideren que «vulneren les normes del Codi de Deontologia i per tant, podrien ser sancionats per infracció de les normes professionals». En aquest sentit, remarquen, l´eficàcia de les vacunes sistemàtiques «està sobradament demostrada, així com el seu benefici per a la salut pública» i això és «una evidència científica irrefutable».

Així mateix, destaquen que les vacunes són «molt segures» i que els efectes secundaris són lleus, mentre que els més greus «són excepcionals». Per això, consideren que «la relació benefici/risc és altament positiva» i que maximitzar els casos excepcionals «és desinformar i crear alarma social».

A més, els metgesrecorden que el deure del professional «obliga» a preservar la salut del pacient, i a «no emprar procediments, ni prescriure medicaments ni fer recomanacions que no estiguin basades en l´evidència científica o en l´eficàcia clínica, encara que el pacient hi consenti».

Respecte a la llibertat de vacunar o no, els metges asseguren que cal qüestionar-la quan la decisió afecta la salut de tercers, com passa amb els pares que no vacunen els fills menors d´edat, ja que perjudica tant la pròpia salut de l´infant com la seguretat de la resta de la població.

Els metges també aborden un dels arguments més emprats pels grups antivacunes: els interessos econòmics que hi ha darrere la vacunació. Afirmen que no pot «sota cap concepte invalidar la científicament demostrada eficàcia de les vacunes» i alerten que, si el que es vol assegurar és que els que recomanen immunitzar ho fam sota pressió comercial, «s´està insinuant que aquesta immensa majoria de metges són ineptes o corruptes», el que també vulnera les normes deontològiques.