La federació del PSC a la demarcació de Girona estrenarà lideratge d'aquí a un mes. El fins ara primer secretari del PSC gironí, Juli Fernández, finalment no es presentarà a la reelecció. Fernández ha explicat que ara opta per prioritzar els seus càrrecs municipals -com a alcalde de Palafrugell i president del grup socialista a la Diputació de Girona-, així com de partit en àmbit de Catalunya, ja que des de principis d'aquest mes és adjunt d'organització del PSC català. Fernández ha fet aquest anunci coincidint amb la convocatòria de les primàries per escollir qui ocuparà la primera secretaria de la formació a la demarcació de Girona.

Malgrat que de moment no s'ha fet oficial cap candidatura a la primera secretaria, fonts del partit van apuntar ahir que el fins ara secretari d'organització del PSC gironí, Marc Lamuà, planteja presentar-se. Lamuà és secretari d'organització des de principis del 2013, després que Ignasi Thió presentés la seva dimissió; en paral·lel, en les dues eleccions generals de l'últim any (el 20-D i el 26-J) ha sortit escollit com a diputat al Congrés per Girona. Com a molt tard, a finals de la setmana vinent es coneixeran els aspirants a la primera secretaria, perquè el procés de recollida d'avals serà entre el 5 i el 10 de desembre.

Els candidats que vulguin optar a la primera secretaria hauran d'acreditar, com a mínim, els avals d'un 20% dels militants del PSC i de les Joventuts Socialistes de les comarques gironines. Una vegada feta la recollida d'avals, el 12 de desembre es farà la proclamació de candidats. En el cas que només hi hagi una candidatura (amb els avals necessaris) a la primera secretaria, es ratificarà directament en el congrés que la federació del PSC gironí celebrarà el proper 21 de gener a Figueres. En canvi, si es presenta més d'una candidatura (amb els avals necessaris), entre el 12 i el 17 de desembre es farà la campanya de les primàries; en aquest cas, el procés acabarà el proper 17 de desembre amb la jornada de votacions.

Agrupacions locals

D'aquesta manera, en el congrés que la federació del PSC de la demarcació de Girona celebrà el 21 de gener de l'any vinent quedarà definida l'executiva de la formació, a part de la primera secretaria. També les agrupacions locals del PSC de les comarques gironines escolliran les seves direccions en assemblea -mitjançant l'elecció directa dels militants- a partir del 5 de febrer del 2017.

Pel que fa a Fernández, ocupa la primera secretaria del PSC gironí des del febrer del 2012, quan va guanyar les primàries contra Ignasi Thió (del moviment Avancem). Els darrers mesos, Fernández havia manifestat la seva voluntat de repetir com a màxim dirigent dels socialistes gironins a la demarcació de Girona, ja que defensava els dos mandats a la primera secretaria. Tot i això, al final ha optat per no presentar-se a la reelecció. En el seu lideratge, el PSC ha viscut «la fragmentació del partit», tal com el mateix Fernández havia definit, després que deixessin l'executiva i la formació històriques dirigents com Pia Bosch i Marina Geli (ara a MES).