Els comptes del referèndum

El Govern inclou una partida de 5,8 milions en els comptes en previsió que la consulta sobre la independència s'acabi celebrant ?La Hisenda pròpia, amb 57,4 milions, i l'acció exterior, amb 18,2 milions, són dues «estructures d'Estat» que tenen finançament assignat «Algú creu que deixarem de fer allò per al que hem estat mandatats?», etziba Oriol Junqueras

30.11.2016 | 07:12
El Consell Executiu va enviar ahir el projecte de llei dels Pressupostos al Parlament.

Són, sosté el Govern, uns pressupostos socials; i polítics: els comptes de la Generalitat per a l'any que ve, aprovats ahir pel Consell Executiu, presentats al Parlament i que seran debatuts en la seva totalitat els dies 20 i 21de desembre preveuen «habilitar partides per garantir els recursos necessaris» per a la celebració d'un, a hores d'ara, hipotètic referèndum d'independència que, si s'acaba complint l'agenda marcada pel president, Carles Puigdemont, se celebraria la segona quinzena de setembre del 2017. La consulta té una assignació econòmica de 5,8 milions d'euros –5 per a processos electorals i 0,8 per a processos participatius–, que s'inclouen en el pla de contingència del Govern, pensat per fer front a imprevistos, que no està adscrit a cap departament i que suma 330 milions, 130 més que els que hi reservava el pressupost de 2015.

Amb la inclusió del referèndum en els comptes per al 2017 (la disposició addicional 31 diu, textualment: «el Govern (...) ha d'habilitar les partides per garantir els recursos necessaris en materia d'organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya, en el marc de la legislació vigent, en el moment de la seva convocatòria»), l'Executiu pretén acontentar la CUP, que des d'un primer moment han condicionat el seu vot afirmatiu –imprescindible perquè els comptes siguin aprovats– a l'acceleració del procés independentista.

Amb la vista posada al TC

«Algú creu que deixarem de fer allò per al que hem estat mandatats?». La pregunta, retòrica, la plantejava ahir el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que la responia: «Faré tot el possible per complir amb el mandat que m'han fet els ciutadans. Faré tot el que pugui i més, tot el que toqui». I afegia: «Si a algú no li agrada perquè hi està en contra ja prendrà les decisions que cregui oportunes».

En aquest context, el Govern de JxSí compta amb l'eventualitat que el Tribunal Constitucional acabi suspenent aquesta partida del pressupost, ja que la possibilitat que els partits no partidaris de la secessió l'impugnin és més que probable –el PP ja ho advertia ahir: «és clarament impugnable; com una loteria que té tots els números».

Hisenda i diplomàcia

La càrrega més política de la proposta de pressupost s'intensifica amb les partides que el Govern destinarà a allò que anomena «estructures d'Estat»: les principals, la Hisenda pròpia, amb una injecció de 57,4 milions al desplegament de l'Agència Tributària de Catalunya, i la diplomàcia, amb una aportació de 62,3 milions d'euros (el 0,2% del total de despesa, que supera els 24.000 milions) a Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, l'àrea que dirigeix el conseller Raül Romeva. Les Relacions Exteriors del Govern disposaran, si la CUP finalment s'avé a votar els comptes, de 18,2 milions. En aquest context, el Patronat Catalunya Món-Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya té reservada una partida de 2,3 milions d'euros. L'objectiu de tot plegat, precisa la proposta de llei del pressupost, passa per «garantir l'existència d'una política exterior pròpia de Catalunya, amb especial èmfasi en les relacions i la participació amb la Unió Europea».

En el cas de l'Agència Tributària de Catalunya, l'increment de recursos que s'hi destinen és més que notable si es compara amb la partida inclosa en el pressupost vigent (i que és el mateix que el 2015, ja que els comptes es van prorrogar davant la negativa de la CUP a donar-los suport): el Govern hi destina 44,8 milions d'euros més. La partida prevista per a la Hisenda pròpia servirà per finançar, entre d'altres actuacions, la contractació de 459 professionals i l'obertura de 15 noves oficines de recaptació d'impostos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Una de les activitats que es poden fer a l'estiu a la Molina.
Les estacions de muntanya de Girona reben 374.000 visitants

Les estacions de muntanya de Girona reben 374.000 visitants

La Molina, Vall de Núria i Vallter 2000 guanyen un 4,3% d'usuaris aquest estiu respecte al de...

Quatre ajuntaments del Ripollès no tenen interventor des de fa mesos

Quatre ajuntaments del Ripollès no tenen interventor des de fa mesos

Els ajuntaments apunten que no podran presentar, a temps, els pressupostos i altres requeriments...

Científics d´arreu del món demanen protegir el corredor de cetacis del Mediterrani

Científics d´arreu del món demanen protegir el corredor de cetacis del Mediterrani

L'Aliança Mar Blava entrega una carta signada per experts i entitats al Ministeri de Medi Ambient....

Hospitalaris pallassos d´hospital

Hospitalaris pallassos d´hospital

Les comarques gironines acullen durant tres dies una trobada de «clowns» que treballen en centres...

Els càmpings es marquen com a objectiu aconseguir més clients el mes de juliol

Els càmpings es marquen com a objectiu aconseguir més clients el mes de juliol

Tanquen la temporada amb resultats similars a l'anterior i consolidant-la fins al setembre. Miquel...

La UdG convoca una mobilització per denunciar les accions de l´estat espanyol contra el Govern

La UdG convoca una mobilització per denunciar les accions de l´estat espanyol contra el Govern

A l'acte es llegirà un manifest i acabarà a la delegació del Govern de la Generalitat a Girona

Enllaços recomanats: Premis cinema