L'alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, ha defensat aquest dijous la seva candidatura per liderar el PSC a la demarcació de Girona, ja que ha considerat que pot tenir més dedicació que l'altre aspirant a la primera secretaria, el diputat al Congrés Marc Lamuà. «Lamuà tindrà molta feina com a diputat [a Madrid] i hi ha el perill que pugui deixar de banda algunes feines importantíssimes per al PSC de les comarques gironines», ha valorat Francesc Francisco-Busquets, exsubdelegat del Govern de l'Estat a Girona i integrant del grup que ha impulsat la candidatura de Cantenys. «Per la seva dedicació com a alcaldessa i a la Diputació, Cantenys pot fer una bona feina de cohesió i d'agitació del vot socialista», ha afegit Francisco-Busquets.

Així mateix, Cantenys ha apostat per convertir el partit en «una eina útil» per a la ciutadania de la demarcació de Girona. «La intenció, si guanyo les primàries a la primera secretaria, és fer una executiva en la qual tothom se senti representat», ha avançat la candidata, que ha insistit que no pretén deixar «ningú fora» dels òrgans de funcionament de la formació. «S'han de sumar les potencialitats», ha remarcat Cantenys, que ha admès que va decidir presentar-se a les primàries -amb el suport del grup de militants gironins del qual forma part- després de saber que hi hauria la candidatura de Lamuà, que és secretari d'organització del PSC gironí des de principis del 2013.

De fet, Cantenys ha fet la roda de premsa d'aquest dijous acompanyada d'alguns membres del grup, com són Francisco-Busquets, el primer secretari de l'agrupació d'Olot-la Garrotxa, Albert Bramon, l'alcalde de Torroella de Fluvià, Pere Moradell, i l'alcalde de Sales de Llierca, Miquel Palomeras. Es tracta del mateix grup que aquest octubre també va elaborar un document per donar suport a la candidatura de Miquel Iceta com a primer secretari del PSC català i que fa més de mig any, en l'assemblea que va celebrar la federació socialista de Girona, va presentar un manifest per reivindicar el catalanisme del partit.

Pel que fa al calendari de l'actual procés de primàries, els aspirants han d'acreditar els avals d'un 20% dels militants del PSC i de les Joventuts Socialistes de les comarques gironines. El procés de recollida d'avals serà entre el 5 i el 10 de desembre. Si els candidats obtenen els avals necessaris, entre el 12 i el 17 de desembre es farà la campanya de les primàries; el procés acabaria el 17 de desembre amb la jornada de votacions. Pel que fa al fins ara primer secretari del PSC gironí, Juli Fernández, no es presentarà a la reelecció -com va explicar aquesta setmana- perquè ara opta per prioritzar els seus càrrecs municipals com a alcalde de Palafrugell i president del grup socialista a la Diputació, així com de partit en àmbit de Catalunya, ja que des de principis d'aquest mes és adjunt d'organització del PSC català.