Usuaris de la Fundació Estany, dedicada a la població amb discapacitat intel·lectual del Pla de l'Estany, estrenaran dissabte el tercer espectacle del projecte de dansa inclusiva DansCapatitats. El seu objectiu principal és esborrar les diferències que poden provocar les discapacitats, tot fent reflexionar els espectadors sobre els límits que marquen les seves vides.

Expanding Edges és el títol del muntatge que es representarà el 3 de desembre a les 9 del vespre a l'Auditori de l'Ateneu de Banyoles, dintre dels actes de la commemoració del Dia internacional de les persones amb discapacitat. La recaptació es destinarà a la propera edició de la marató de TV3.

L'espectacle, produït per la Fundació Estany amb la col·laboraicó del Moviment Lantana, és un muntatge surrealista i conceptual, on els límits els posa l'espectador. El coreògraf i director del Moviment Lantana, Marcel Bassachs, va destacar que «els límits que dibuixem marquen les nostres vides» i va remarcar que «els estereotips i les formes de comportament ens condicionen fins al punt que hi trobem certa estabilitat dins l'anormalitat condicionada». «Els ballarins, integrats i desintegrats, units i desunits, junts i separats, proposen un espectacle coreogràfic i visual perquè l'espectador pugui imaginar còmodament un univers de límits expansibles», va afegir Bassachs.

DansCapacitats es va crear el 2011 i, abans que Expanding Edges, ha estrenat Indiferents i Ballavida!. La majoria dels ballarins estan al projecte des del seu inici.

Amb seu a Banyoles, la Fundació Estany és una entitat sense ànim de lucre creada el 2001, quan les famílies de persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca van reclamar la necessitat d'una llar residència; el 2005, va obrir El Sopluig. En l'actualitat, la fundació atén 80 usuaris i les seves famílies, de manera que la seva acció beneficia prop de 150 persones.