La millora en l´accés als tractaments antiretrovirals està fent emergir un nou col·lectiu d´afectats, el de la gent gran afectada amb VIH i sida, que corre el risc de ser discriminada a les residències i centres geriàtrics. Coincidint amb el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, el Comitè Primer de Desembre, que agrupa les entitats socials catalanes dedicades a la malaltia, fer una crida ahir a combatre l´estigmatització de les persones seropositives especialment de les més vulnerables, com les dones, els immigrants, el col·lectiu LGTBI i també els ancians.

«Volem respostes que afrontin i resolguin els reptes de l´estigma», es llegia el manifest de l´1 de desembre, assenyalant que cal el compromís de la societat, les administracions i els col·lectius per implementar «polítiques actives que eradiquin la discriminació i la vulnerabilitat que patim les persones que vivim amb el VIH, en especial aquelles persones que patim múltiples discriminacions».

Durant la jornada d´ahir, que portava per lema «Estigma o estima, tu decideixes», les entitats socials van fer un clam per afrontar amb tolerància i més informació les noves realitats generades per les millores en el tractament i la cronificació de la malaltia. «En els primers temps de la malaltia, la persona amb VIH i sida no arribava a la vellesa, però ara sí gràcies a una millora en els tractaments, i que poden patir una doble discriminació, per exemple en residències i centres, i això cal abordar-ho amb més coneixement i formació», explicava ahir Anna Lara, de l´Associació Comunitària Anti-Sida (ACAS) de Girona, que va ser l´encar­regada de llegir el manifest de l´efemèride a la capital gironina.

«Hem de fer més incidència en un àmbit en què encara no s´ha treballat prou, els centres amb gent gran han de tenir personal més preparat perquè les persones amb VIH o sida no es trobin amb la por de si se l´ha de tractar diferent o vigilar més que a qualsevol altre usuari», continuava la portaveu de l´ACAS, que forma part del Comitè Primer de Desembre.

«Hem de promoure la formació i el coneixement, que la gent no tingui por a tenir usuaris amb VIH i sida a la residència, perquè és com qualsevol altra persona que s´ha de controlar una malaltia», continuava la integrant de l´entitat gironina, que va remarcar que «el que ha de quedar clar és que la convivència no és una via d´infecció».