El síndic alerta de la contaminació de les aigües subterrànies per nitrats

La Sindicatura de Greuges de Catalunya denuncia que el 41% de les masses d'aigua de Catalunya estan en mal estat per la mala gestió dels purins · Les taques contaminades s'estenen pel Pla de l'Estany, l'Empordà, el Gironès, la Garrotxa i el Ripollès

04.12.2016 | 06:30

Un informe del Síndic de Greuges de Catalunya alerta d'aigües subterrànies contaminades per nitrats al Pla de l'Estany, la meitat de l'Alt Empordà, una franja del Ripollès, bona part de la Garroxa i del Gironès, un sector considerable de la Selva i una petita taca del Baix Empordà. Aquesta és l'afectació gironina del mapa català de masses d'aigua en mal estat, que s'estén pel 41% de la superfície de Catalunya.

El síndic, Rafael Ribó, va proposar que un mínim del 50% del tractament de purins generats per les granges catalanes es faci amb sistemes de depuració i plantes de compostatge en un termini de dos anys. Ara, aquest percentatge no passa del 30% i la resta s'aboca directament al medi ambient.

Aquesta és una de les recomanacions de l'Informe sobre la contaminació provocada per purins a Catalunya, que es va presentar ahir al migdia a Barcelona. El document també aconsella que l'administració aprovi una moratòria en l'atorgament d'autoritzacions per instal·lar granges de porcs a les comarques «saturades» pels nitrats, així com estudiar la possibilitat de reduir la cabana porcina en cadascuna de les explotacions.

Reunió amb totes les parts

Per tal d'analitzar la situació real, al juliol, el Síndic de Greuges va convocar una reunió de treball amb representants dels departaments de Territori i Sostenibilitat i de Salut, la Federació de Municipis de Catalunya, la plataforma cívica Salvem l'Empordà-Iaeden, el Grup de Defensa del Ter i les diferents organitzacions agràries, entre d'altres col·lectius.

«Tenim un territori de dimensions importants a Catalunya on avui les fonts no són potables», va advertir el síndic durant la roda de premsa sobre la contaminació que generen els purins a les comarques del centre del país. L'informe aconsella al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que intensifiqui els controls sobre les granges i elabori un règim sancionador específic per castigar les irregularitats.

En la seva opinió, un exemple de la manca de control que ha existit a Catalunya pel que fa als purins és la «pràctica generalitzada» del fenomen anomenat «doblatge de les hectàrees», que consisteix a fer més d'un abocament de purins en un mateix terreny. Segons el síndic de greuges de Catalunya, aquest fet ha estat possible a causa de la «manca d'estratègia i de control o del consentiment implícit de l'Administració».

L'informe fet públic ahir també proposa que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) elabori un estudi sobre quines despeses comporten la depuració dels purins i que es fixi un tribut perquè sigui la indústria ramadera la que internalitzi els costos del tractament de les dejeccions animals. Actualment, el sector agroindustrial representa el 3,6% del producte interior brut català i el 18,6% del PIB industrial del país, segons l'estudi del síndic.

El síndic recomana que, sobre la base de l'informe tècnic elaborat per l'ACA el març de 2016, que avaluava la contaminació dels aqüífers a causa de l'excés de nitrats d'origen agrari, es redacti un programa d'actuació amb la participació del sector agrícola i de les administracions afectades, per tal de recuperar «de forma immediata» les masses d'aigua subterrània que hi ha a les comarques centrals de Catalunya.

L'informe també recomana la creació de línies d'ajudes públiques per subvencionar millores tecnològiques en la gestió de la fertilització i que es dediquin especialment a petites i mitjanes explotacions. Igualment, es recomana la redacció d'un pla director urbanístic d'ordenació de les explotacions ramaderes de Catalunya, que compta actualment amb una cabana de 7,7 milions de porcs, el número 1 del rànquing en àmbit estatal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

L´agenda imprescindible del cap de setmana a Girona
L´agenda imprescindible del cap de setmana a Girona

L´agenda imprescindible del cap de setmana a Girona

Mercats de Nadal, Quines, Música i Quines formen part de la nostra selecció

Consol Cantenys retira la seva candidatura per liderar el PSC gironí

Consol Cantenys retira la seva candidatura per liderar el PSC gironí

Marc Lamuà serà el nou primer secretari si aconsegueix validar els avals necessaris

En defensa del tren nocturn París-Portbou

En defensa del tren nocturn París-Portbou

Usuaris de la connexió interfronterera protestaran demà contra la supressió de la línia...

Un camió de revistes incendiat obliga a tallar l´AP-7 a Aiguaviva en sentit França

Un camió de revistes incendiat obliga a tallar l´AP-7 a Aiguaviva en sentit França

La circulació per l'AP-7 en sentit França va quedar temporalment interrompuda ahir...

La Fira de la Puríssima omple Camprodon

La Fira de la Puríssima omple Camprodon

El centre de la població l´ocupen estands, activitats i degustacions per celebrar l´inici de la...

El festival Veus, els pessebres i el Mercat de Nadal omplen Olot

El festival Veus, els pessebres i el Mercat de Nadal omplen Olot

El certamen de Grups Vocals de Catalunya presenta fins a nou activitats de cant coral interiors i...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema