Les últimes pluges al Pirineu han salvat els mobles d'un novembre sec i moderadament càlid a les comarques gironines. Al conjunt de la demarcació els pluviòmetres han recollit poques quantitats d'aigua amb relació a la mitjana del novembre.

Només l'episodi de pertorbacions dels dies 20 a 28 va portar valors dignes de ser comentats, i aquests van ser abundants sobretot al Pirineu.

Precisament, allà a dalt la situació ha estat la contrària. Segons el balanç mensual del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteo.cat), les estacions d'alta muntanya han recollit força més aigua que la mitjana dels últims 30 anys. Una aigua necessària per omplir rius i pantans i alleujar la situació de prealerta de sequera que viu la província des de l'estiu.

Sis estacions ubicades en terres gironines van registrar més de 150 litres per metre quadrat de precipitacions acumulades durant el novembre.

D'aquestes, tres són al Ripollès i una a la Cerdanya, a cotes superiors als 1.900 metres. A la Vall de Núria, hi han caigut 208 litres i gran part d'aquests són les que van descarregar durant la penúltima setmana de novembre en forma de generoses nevades.

El mateix va passar a Ulldeter (Ripollès), a 2.410 metres sobre el nivell del mar: hi van caure 212 litres de neu en un enclavament estratègic per a les reserves hídriques del país com és el naixement del riu Ter.

Costa «eixuta»

Aquestes precipitacions han estat molt benvingudes però no amaguen un descens de les pluges a la resta de la demarcació.

Segons els volums acumulats respecte a la mitjana climàtica, a bona part de Girona la sequera s'ha fet evident, sobretot al litoral centre i sud de la Costa Brava, on aquest novembre hi ha plogut només entre un 30 i un 50% del que sol fer-ho de mitjana.

A Girona ciutat la cosa no ha estat gaire diferent. Deixant de banda alguna tempesta forta, les tres llevantades de finals de mes van passar de puntetes per la capital. Això sumat a una falta de pluges la resta del mes ha fet que a la ciutat dels quatre rius hagi recollit entre un 50 i un 70% de l'aigua mitja que sol recaptar els novembres.

Això es pot extrapolar a la resta del Gironès, del Baix Empordà, del Pla de l'Estany i de la Selva. A l'Alt Empordà i a la Garrotxa els barems se situen entre el 70-90% de la pluja mitjana, i a mesura que anem pujant cap al Pirineu, els valors van augmentant fins a tornar-se superiors als de la mitjana. En les cotes més meridionals del Pirineu ripollès i empordanès (a Núria, a Ulldeter o a la Jonquera) el Meteo.cat registra unes precipitacions que gairebé doblen les habituals.

En termes de temperatura, el novembre ha estat més càlid que de costum a les comarques gironines.