Les entitats socials també reclamen que s'agilitzi l'administració de la pastilla preventiva, l'anomenada PrEP (profilaxi preexposició), que evita el contagi del VIH, però que es faci sota control i amb la màxima informació possible, per evitar que s´abaixi la guàrdia respecte d´altres malalties de transmissió sexual. «És necessari i és necessari ja, tenir la PrEP, perquè com més eines tinguem per prevenir, millor, però cal fer-ho correctament. Un no es pot prendre la píndola per no infectar-se del VIH i deixar de fer servir el preservatiu, perquè podríem tenir un repunt d'infeccions de transmissió sexual», assenyalaven ahir des de l'ACAS Girona.

«Estem d'acord amb la PrEP però controlada des de les autoritats sanitàries, tenint molt clar que cal un seguiment de qui la pren, perquè s'ha de veure quin efecte tindrà al llarg del temps», apuntava Lara.

En aquest sentit, el conseller de Salut, Toni Comín, va anunciar ahir que «seria irresponsable prendre decisions sense tenir les dades suficients» i per això Catalunya participarà l'any vinent en un estudi d'implantació de la profilaxi preexposició per a persones en risc de contagi del VIH que n'avaluarà l'efectivitat i les conseqüències en una mostra representativa.

Serà un estudi coordinat, provablement, pel Ministeri de Sanitat i al qual també hi participaran altres comunitats autònomes com Madrid, País Basc o Andalusia. A mode d'assaig clínic, es buscarà corroborar l'eficàcia d'aquest medicament, que actualment ja s'utilitza com a tractament, i la seva eficiència, és a dir, comprovant els efectes secundaris que se'n poden derivar.

Segons van explicar responsables de Salut Pública, l'estudi es podria iniciar abans que l'Agència Espanyola del Medicament autoritzi l'ús preventiu de la PrEP, un ús que ja va aprovar l'estiu passat l'Agència Europea del Medicament.