La pluja ha estat la protagonista de la 24a edició de la Fira de la Ratafia de Besalú, una de les més antigues de les comarques gironines, i és que el temps ha obligat l'organització a traslladar al pavelló firal l'exposició de licors. Això ha dividit la zona dedicada a la ratafia de la resta de parades, cosa que ha afectat al nombre de visitants.

Enguany han estat quinze els productors que han exposat, entre els quals el guanyador del concurs de ratafia de l'any passat. La responsable de la fira, Mari Fauró, reconeix que la pluja ha deslluït una fira que "cada any té més interès" tant per part del públic com pels productors que volen exposar.

La 24a edició de la Fira de la Ratafia de Besalú ha estat marcada pel temps. L'amenaça de pluja ha obligat l'organització a moure de la Plaça Llibertat al pavelló firal l'exposició de la quinzena de ratafies de diferents productors catalans. La responsable de la fira, Mari Fauró, reconeix que la pluja pot haver afectat pel que fa a l'afluència de públic. De fet, el degoteig de visitants durant tot el matí del dissabte ha estat escàs i haver allunyat la mostra del centre, on hi havien les parades de gastronomia, ha fet que no hi hagués gaire moviment durant tota la jornada.

Tot i això, Fauró ha posat èmfasi en la rellevància que la Fira de la Ratafia de Besalú ha agafat entre els productors. "Cada any ens visiten noves marques, i moltes s'interessen per venir", ha recalcat. Fauró recorda que ara mateix només Santa Coloma de Farners té una exposició més important que la de Besalú. Per la responsable de la fira un dels atractius que acosta a la gent és el patrimoni històric del poble. "molts dels visitants descobreixen la ratafia quan vénen a veure Besalú", explica.

L'esdeveniment serveix també per descobrir noves marques i nous processos de la ratafia. Entre les quinze marques que enguany han exposat hi ha productors d'arreu del país. Un d'ells, en Manel Álvarez, posa de relleu la importància d'aquestes fires ja que la gent que les visita "busca específicament aquest producte". Álvarez explica que és un bon lloc on agafar idees per a futures produccions. "És bo conèixer noves maneres de fer ratafia, ara hi ha especificitats que sorprenen", comenta Álvarez.

En aquest punt coincideix amb l'Oriol Arbolí, un veí que cada any visita la fira. Arbolí explica que busca novetats i que, aquestes, solen estar en el gust i l'olor, especialment en la quantitat i tipus de sucre que es fa servir o els complements que s'afegeix a la ratafia, com regalèssia o d'altres productes.

Arbolí reivindica que, tot i la volada que ha agafat la fira, "els ciutadans de Besalú se l'han fet seva", per la tradició que suposa. "Cada any proves coses diferents i pots tastar la guanyadora de l'any anterior", assenyala Arbolí.

Un concurs exclusiu per besaluencs

Entre les diferents activitats que es realitzen durant la fira hi ha el concurs de ratafia. Enguany hi han participat 19 veïns del municipi. El guanyador tindrà l'oportunitat de comercialitzar la seva durant la fira de l'any 2017, i exposar amb la resta de professionals. L'escollida surt després d'una deliberació entre productors i personalitats especialitzades com el periodista gastronòmic Salvador Garcia Arbós, l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó o el diputat al Parlament Jordi Turull.

Una de les particularitats del concurs és que només està obert a veïns del municipi. Fauró comenta que malgrat que diverses persones de pobles veïns han demanat poder participar "volen mantenir aquesta norma" vigent des de la primera fira.

Els firaires contrariats

Qui no s'ha mostrat gaire satisfet amb l'organització han estat diversos firaires que des de bon matí exposaven a la Plaça del Prat de Sant Pere, que asseguraven que desplaçar les parades de la ratafia al pavelló els feia perdre molts clients. En Ramon assegurava que "es dispersa molt una zona de l'altra i els clients no anirien als dos llocs".