Les possibilitats de cobrir baixes de mestres i professors al desembre es limiten a tres dies, quan l´habitual és que es facin vuit o nou actes de nomenament en un mes. Així, segons el calendari publicat pels Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona, només s'adjudicaran vacants el dimarts 13 i els divendres 9 i 16.

El pont de la Constitució i la Puríssima, primer, i les vacances de Nadal, després, justifiquen la retallada de nomenaments de substituts al desembre, d´acord amb la política que el Departament ve aplicant els últims anys.

Al llarg del curs, la Conselleria realitza actes telemàtics de nomenament tots els dimarts i els divendres. Aquest mes, però, els Serveis Territorials de Girona no ho van fer el primer divendres de mes (dia 2) i deixaran de cobrir les baixes set dies abans que comencin les vacances de Nadal, que segons marca el calendari escolar serà el dia 23 de desembre. La franja horària en què cal connectar-se per veure el resultat de l´adjudicació i acceptar-la o refusar-la és de 12 a 1 del migdia.

El sindicat Ustec-STEs reclama a Ensenyament que mantingui els nomenaments de professorat substitut fins al 20 de desembre perquè, així, els centres tindran la plantilla suficient fins l´últim dia amb classes. En la seva opinió -que manifesten al seu web- «no té cap justificació» que els últims actes de nomenament es facin el 16 de desembre «amb la cantarella que les escoles i els instituts estan d´activitats nadalenques i no s´avança matèria».

El sindicat es basa en una resolució del mateix Departament sobre la gestió de la borsa d´interins per defensar que es facin nomenaments fins a última hora. En concret, es remeten a un article que especifica que els nomenaments per a substitucions temporals inferiors a la durada d´un curs «no s´interrompen durant Nadal, Setmana Santa o els caps de setmana, en cas que el permís o la llicència de la persona titular del lloc de treball inclogui aquests períodes de temps».