L´Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha alertat aquest dilluns que hi ha nous punts de distribució de rutilo -un peix sec, salat i refrigerat- que podria provocar una intoxicació per botulisme. Tan bon punt ha rebut l´alerta, l´agència ha iniciat les actuacions per verificar que el producte ja s´ha retirat del mercat. Concretament, s´ha distribuït en petites quantitats d´entre 1 i 3 quilos a diferents establiments -27 quilos en total- de Platja d'Aro, Lloret de Mar, Barcelona Badalona, Castelldefels, Granollers, Salou, Tarragona, Lleida i de les Illes Canàries (Tenerife). De moment, no s´ha detectat cap possible afectat i les autoritats sanitàries aconsellen les persones que tinguin algun envàs que no el consumeixin. Els establiments han penjat cartells informatius per avisar els possibles compradors que no consumeixin el producte.

L´Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutricó (AECOSAN), del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, va rebre, el passat 2 de desembre, nova informació per part de les autoritats sanitàries alemanyes en relació a aquest producte. La novetat és que no és únicament d´origen holandès sinó que la sospita s´amplia a producte procedent de Lituània.

El serveis de vigilància epidemiològica estan amatents i no s´ha notificat fins ara cap persona afectada a Catalunya. Com a mesura de precaució, les autoritats sanitàries aconsellen a les persones que tinguin algun envàs d´aquest producte que s´abstinguin de consumir-lo.