L'Ajuntament de Besalú es planteja comprar els camps que cobreixen la vil·la romana de can Ring. La motivació són les propeccions geofísiques que l'empresa SOT Prospecció Geofísica hi va fer fa unes sertmanes. Es tracta d'una espècie de radiografia que permet definir els elements soterrats des de fa mil·lennis.

Presentats els resultats, l'Ajuntament sap el que hi ha sota els camps de conreu de can Ring. Hi ha una vil·la amb 1.200 m2 construïts. En aquest espai es reparteixen un mínim de 15 estances diferenciades i construïdes en base a unes mateixes regles.

En conseqüència, l'Ajuntament sap que pot posar en superfície una gran casa de pagès dels temps de la romanització, cosa que suposaria un important valor afegit al ja important patrimoni arqueològic de la localitat.

Els sensors magnètics han establert que algunes parts de l'edifici tenen mostres d'haver estat assolades per un incendi. La magnitud del foc -segons l'Ajuntament- s'ha de demostrar en futures intervencions. En tot cas, es tracta de l'únic jaciment de la romanització que es conserva a la Garrotxa.

La vil·la romana de Besalú va ser descoberta a mitjans del segle XX per l'alcalde Martirià Costa. Les restes descobertes per Costa van provocar una primera excavació dirigida per Marta Corominas. Des de llavors, hi van fer sondejos al 1995, al 1995 i al 2006.

Besalú subterrani

Les prospeccions amb fotogrametria de l'arqueòleg Bruno Pares han permès dimensionar la importància dels túnels del Ganganell. Són uns túnels per on la riera del Ganganell travessa el nucli urbà en direcció al Fluvià. La fotogrametria és una tècnica per determinar les propietats geomètriques i de les situacions espacials a partir de les imatges fotogràfiques.

La tècnica ha permès crear un model en tres dimensions de les voltes subterrànies de Besalú.

El fet permetrà estudiar el conjunt sense haver de ser-hi en presència física. La previsió és mostrar al públic de manera immediata un recorregut virtual pel subsòl de Besalú.

El rierol Ganganell durant segles va marcar el límit de la localitat. A finals del segle XIV, Besalú havia crescut i els seus habitants van decidir enderrocar una part de la muralla de davant del rierol.

Van cobrir el curs de l'aigua amb unes grans voltes i van urbanitzar la superfíce. Des de llavors, la gent ha sabut de l'existència dels túnels, peró no s'hi havia pensat com una atracció turística, que ja es fa servir en d'altres llocs amb patrimini subterrani.