El delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va demanar ahir que ningú aprofités el Dia de la Constitució per crear «un xoc de trens». Millo ho va dir en referència als centenars d'alcaldes i regidors dels ajuntaments catalans que ahir van decidir treballar als edificis consistorials. «Jo també treballo per celebrar el Dia de la Constitució», va valorar el delegat, que va fer una crida a evitar «un conflicte innecessari» i que va rebutjar que els càrrecs públics obliguin als funcionaris a treballar el 6-D. Millo va pronunciar aquest discurs des de la subdelegació de l'Estat a Girona, on va presidir l'acte commemoratiu de la Constitució. Una celebració que va comptar amb la presència, entre altres, de càrrecs del PP, el PSC i C´s.

Una vegada finalitzat el discurs, en una atenció als mitjans de comunicació, Millo va assegurar que no tenia constància que cap ajuntament de Catalunya estigués ahir obert al públic oferint «serveis habituals i ordinaris». Millo va detallar que des de la delegació del Govern espanyol van decidir no desplegar un dispositiu especial per al 6-D i va confiar que s'hagués actuat «amb responsabilitat».

El delegat va avançar que a partir d'avui es començarà a analitzar la informació recopilada i es valorarà si cal actuar, en cas que s'hagi infringit la legalitat en algun lloc, segons va informar l'ACN. Millo va recordar als funcionaris que -per raons ideològiques- poden «anar a mirar papers» a l'ajuntament, tot i que en cap cas es pot considerar treballar. «No estan treballant, no és compensable ni és recuperable perquè és un dia de festa i seria infringir la llei», va sentenciar.

«No volen una picabaralla»

En el discurs d´ahir a Girona, Millo va considerar que els ciutadans de Catalunya «no volen una picabaralla» entre administracions: «Volen acords i solucions». En aquesta línia, el delegat del Govern espanyol va aprofitar per fer un elogi de la Constitució, «no sols com un text legal», sinó com una demostració «d'un període de convivència i concòrdia». Així mateix, Millo va parlar de l'actual situació d'Itàlia. «Fer una reforma constitucional sense garanties porta a la inestabilitat», va assegurar, mentre va apel·lar a un diàleg des de la lleialtat, «que ningú pot témer».

El delegat va reivindicar l'esperit de la Transició, tot recordant la figura de l'expresident de la Generalitat Josep Tarradellas, qui -segons ell- va demanar «no dividir» Catalunya. Per acabar, Millo va remarcar que de la seva trajectòria i experiència a Girona ha après que «parlant la gent s'entén».