L'empresari Juan José Serentill de les comarques de Ponent a Lleida va declarar a TV3 que l'extracció d'or i plata a Queralbs pot ser possible el 2018 i que les prospeccions podrien començar a la primavera del 2017. Va afirmar que l'activitat minera és rendible. Va justificar el benefici amb l'elevat valor que tenen ara l'or i la plata i va afegir que en mineria el que deixa de ser rendible en una època pot tornar a ser-ho en una altra.

L'empresari va valorar la inversió necessària per començar l'activitat minera en uns 60 milions d'euros. Serentill va minimitzar els efectes ambientals del retorn a la mineria i va recordar que encara es conserven les pistes forestals de quan les mines estaven actives per treure'n pirita arsenical argentífera.

Serentill va entrar a la mina Saragossa acompanyat d'un geòleg i va mostrar a la televisió els testimonis minerals que proven l'existència d'or i plata. Va ser la primera aparició pública de Serentill després que la Direcció General d'Energia i Mines li admetés una sol·licitud per buscar or, plata i altres metalls a terrenys situats als termes municipals de Toses, Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Campelles i Pardines. Una àrea de 8.000 hectàrees.

La notícia de la petició d'investigació minera va ser publicada a Diari de Girona el 24 d'octubre passat. Llavors, el Consell Comarcal del Ripollès ja havia al·legat contra unes primeres peticions fetes a l'agost i al setembre. El Consell en va tornar a presentar contra la petició admesa a l'octubre. En aquesta ocasió, a més de l'ens comarcal, en van presentar els ajuntaments de Ribes de Freser, Planoles, Toses i Pardines.

Efectes ambientals

L'argument que va donar l'alcalde de Planoles, Enric Gràcia, ahir a aquest diari, van ser els efectes ambientals derivats de la mineria. Va recordar que l'aigua de boca dels pobles inclosos en el permís prové de la zona on han demanat fer les prospeccions. Gràcia, que també és el conseller de Medi Ambient del Ripollès, va indicar que la petició de permís -segons el seu criteri- està poc argumentada.

A partir d'aquesta definició, va valorar la possibilitat que la intenció sigui comercialitzar amb una llicència minera. Davant de la possibilitat, va considerar que l'obligació de les administracions locals és procurar pels valors naturals del territori i oposar-se a l'activitat. Va precisar: «Almenys, presentada d'aquesta manera».

El lloc on Juan José Serentill va argumentar les seves intencions és la mina Saragossa. Està situada a uns 1.700 metres d'alçada i va ser explotada primer el 1843 i després el 1894. Era una mina amb moltes galeries. El material que se'n treia era transportat a Queralbs amb petits ferrocarrils i telefèrics.

Si bé la mina Saragossa de Queralbs és la principal, hi ha mines a Ribes de Freser, Pardines, Toses i Planoles. La ruta turística de les mines ofereix 11 itineraris.

Són les mines que durant segles van proveir de minerals la farga ripollesa. Encara a principis del segle XX, existia la foneria de la Companyia de mines de Queralbs. Quan van aparèixer les mostres mineres que determinen la fi del mineral, les mines van deixar de ser explotades. Des de llavor, han estat motiu d'articles d'història minera i, en els darrers temps, una atracció turística.

La petició d'investigar de Serentill va causar sorpresa, però geòlegs i historiadors de la mineria l'han valorada de possible en base a l'aplicació de tecnologies del segle XXI.