Les pistes d'esquí gironines són, de promig, les més econòmiques de tot el Pirineu oriental. Aquest any el preu del forfet d'adult per dia de les quatre estacions de la demarcació (Masella, La Molina, Vallter 2000 i Vall de Núria) és, de mitjana, de 31,23 euros. En comparació, és 12 cèntims més barat que la mitjana de les set pistes franceses situades a l'altra banda dels pirineus catalans, el forfet de les quals arriba als 31,35 euros.

També és 5,9 euros més econòmic que fer-ho a les cinc estacions de la resta de Catalunya, que de mitjana sumen 37,2 euros. I costa 6,4 euros menys que els abonaments de les tres pistes andorranes, que arriben als 37,7 euros. En el cas de les estacions gironines, el preu mig dels forfets va estretament lligats a les dimensions de les pistes i les rebaixes d'abonaments que han llançat aquest any.

Amb aquestes dades, sembla fàcil escollir on anar a esquiar. Tanmateix, engloben únicament el preu estàndard dels forfets per dia. Totes les pistes ofereixen diversos descomptes i promocions que fan que sigui més complicat fer un rànquing global. Així doncs, on surt més a compte anar a esquiar? La resposta és: depèn.

Si el preu del forfet és l'indicador, les pistes més petites tendeixen a ser les més econòmiques. L'estació de Vall de Núria, amb només 7,5 quilòmetres esquiables, és la que té l'abonament més barat de tot el Pirineu (incloent també la banda d'Aragó): només 19,9 euros. I, com és lògic, a mesura que les estacions són més grans el preu va pujant: esquiar a Vallter 2000 (18,7 quilòmetres esquiables) costa 25 euros el dia; a La Molina (68 quilòmetres) val 38 euros i Masella (74 quilòmetres) costa 42 euros.

Les pistes més cares dels Pirineus orientals són l'andorrana Grandvalira, on entrar als seus 210 quilòmetres de dominis esquiables té un preu de 47 euros, i Baqueira Beret (153 quilòmetres). Esquiar en aquesta pista de la Vall d'Aran té un preu de 50 euros.

El preu per quilòmetre

Ara bé, si el que compta és l'espai disponible, les grans estacions són les que acaben oferint un millor preu. L'entrada és més cara, cert, però hi ha moltes més pistes i, per tant, més espai i varietat per esquiar. Per exemple, a Baqueira el cost del forfet per quilòmetre és de 0,32 euros. A Masella, el preu puja fins als 0,56 euros. A Vallter 2000 és d'1,3 euros i a Vall de Núria, gairebé de 4 euros.

Els esquiadors tenen molt en compte les característiques de la pista i la qualitat de la neu a l'hora de triar l'estació, però no menyspreen aquests valors a l'hora d'escollir on anar a esquiar. Sobretot perquè les pistes no sempre estan obertes i el preu per quilòmetre pot variar significativament depenent de si l'estació està al 50 o al 100%. El factor proximitat també influeix enormement a l'hora de triar el lloc. Per exemple, els habitants de les comarques gironines són més propensos a anar a França que no pas a Andorra.

I els descomptes també són cabdals. Per exemple, els habitants del Ripollès que practiquen l'esquí tindran rebaixes aquesta temporada de fins al 65% respecte a la tarifa regular, en algunes modalitats de forfets.

Aquests descomptes s'han aconseguit gràcies a l'acord entre Ferrocarrils de la Generalitat i el Consell Comarcal, per tal de promocionar i potenciar la pràctica dels esports de neu entre els ripollesos i també els escolars. S'aplicaran a les estacions de Vall de Núria i Vallter 2000 i per gaudir-ne cal haver estat empadronat els darrers quatre anys a qualsevol dels dinou municipis de la comarca.