Veus, el Festival de Grups Vocals de Catalunya, la Mostra de Pessebres i el Mercat de Nadal van omplir els carrers d'Olot de gent. De fet, en paraules del regidor de Promoció Munipal, Estanis Vayreda (PDECat), no s'havia vist mai tanta gent a Olot en la diada de la Puríssima.

La novetat va ser el Festival de Grups Vocals, que va començar a les 11 del matí i va acabar a les 6 de la tarda, a la sala Torín amb la The Gospel Jam amb Karol Green.

Unes 150 persones arribades d'arreu de Catalunya van formar un cor gegantí que va cantar i ballar sota la direcció de Karol Green. És una noia de Sud-àfrica que es dedica de fa molt de temps al gospel. Ella valora que el gospel fa fortes i contentes les persones que el practiquen.

A la tarda, van cantar la Coral Croscat a la plaça del Mig i Gospel Cor Garrotxa al pati de l'antic Hospital. Al vespre, Karol Green va fer el concert Loops a Can Trincheria, a les 19.30 hores, i Cap pela va tancar la jornada al Teatre Principal.

Per avui han programat una Masterclass amb quartet Mèlt entre les 16 i les 19.30 hores, a l'Orfeó Popular Olotí; el concert de The Hanfris Quartet entre les 19.30 i les 21 hores, a la sala Torín, i el concert de Primital Bros, a les 23 hores, al Teatre Principal.

Els objectius del festival Veus són oferir concerts de qualitat, on els conjunts de veus tinguin protagonisme i acostar la música coral a través de concerts i de tallers que facilitin la participació del públic. El festival continuarà dissabte, dia 10 de desembre, i diumenge, 11 de desembre.

Mostra de Pessebres

Amb més tradició a les Festes de Nadal, Olot té la Mostra de Pessebres. La Mostra possibilita un itinerari de pessebres tradicionals i muntatges d'arquitectura efímera, durarà fins al 8 de gener. Els pessebres clàssics són a l'Hospici, on hi ha el pessebre de la ciutat de David López. La novetat és que el naixement està ubicat en l'escenari d'una masia.

En el mateix edifici, a la Sala Oberta 2, s'exposen una vintena de diorames. En un costat hi ha les creacions que es presenten al concurs de l'Escola d'Arts i Oficis del Pessebrisme d'Olot. A l'altra banda, hi ha els pessebres de la família Molina-Grabulosa i el taller d'estatuària de la família Casanelles. Aquest darrer és un muntatge de grans dimensions en homenatge a Bartomeu Mas Collellmir (1900-1980). Es tracta d'un deixble de Melcior Domenge, que havia après de Joaquim Vayreda. Va dirigir l'escola de Belles Arts entre el 1951 i el 1969.

Al Museu dels Sants Javi Palomo, un historiador de l'art i expert en iconografia religiosa, reflexiona amb arguments sobre si de veritat Jesús va néixer a Betlem en una establia i si al seu costat hi havia el bou i la mula que marca la tradició.

Palomo, el dia de l'obertura, va preguntar: «Si era Jesús de Natzaret, va néixer a Betlem?». Els textos explicatius de Palomo estan acompanyats de figures del fons Renart del Museu dels Sants.

A la planta baixa de Can Trincheria hi ha una mostra d'homenatge a les figures femenines del pessebre. Hi ha la dona del pollastre, la filadora, la bugadera, la captaire i la vella Caterina. Al primer pis de Can Trincheria es pot visitar el pessebre monumental de la casa.

A les finestres de la Biblioteca Marià Vayreda hi ha figures de pastors elaborades per alumnes de ceràmica de l'Escola Municipal d'Expressió. Al Claustre del Carme, els alumnes d'arquitectura efimera.

Mercat de Nadal

Fins diumenge hi ha el Mercat de Nadal. Són 92 parades d'artesania. Hi ha productes d'alimentació com torrons i neules. S'hi poden trobar els tions per al dia de Nadal, figures del pessebre de les més variades qualitats i formats, ornamentacions per a l'arbre de Nadal i per a les façanes de les cases.

El Mercat durarà fins diumenge. Fins al moment ahir va ser quan es va concentrar més gent.