El director general de Caixa Girona durant 26 anys, Joan Vergés i Prat (la Cellera de Ter, 1919-Tossa de Mar, 2016), ha mort als 97 anys. Quan va tancar l´etapa professional, als 69, en va obrir una altra d´implicació solidària amb la Fundació Banc dels Aliments de Girona, a la qual va dedicar un quart de segle de la seva vida i n´era president d´honor. La seva tasca en aquesta organització li va fer merèixer el Premi Espiga d´Or, que atorga la federació espanyola de Bancs d´Aliments.

Del lideratge de Vergés a Caixa Girona -abans, Caixa d´Estalvis de la Diputació Provincial de Girona- destaquen la negociació per adquirir els terrenys i finançar la construcció del Centre Joan Riu a Sant Gregori, inaugurat el 1980 i dedicat a persones amb discapacitat psíquica profunda; la compra, el 1974, del solar on es construiria la nova seu de la caixa, entre els carrers de la Creu i Emili Grahit, i permetria reconvertir La Fontana d´Or en l´equipament actual; o, també, l´adquisició dels jardins de Cap Roig el 1980.

Als 14 anys, Joan Vergés era aprenent a la impremta de la Diputació de Girona i al cap d´un any van començar a treballar de grum a la Caixa d´Estalvis; on es va reincorporar el 1939, després de combatre a la Guerra Civil. Va ser interventor de l´entitat entre 1944 i 1962, quan el van nomenar director general. Un càrrec que va exercir fins al moment de la seva jubilació, el 1988.

A partir d´aquest any, Joan Vergés es va implicar activament en l´acabat de crear Banc dels Aliments de Girona, del que va portar la comptabilitat, va assumir la presidència del Patronat i va ser nomenat President d´Honor.

Aleix Gimbernat va rellevar Vergés a la Direcció General de Caixa Girona, de qui ahir en va destacar les virtuds personals i professionals, va explicar que en conserva «un gran record» i en va ressaltar la professionalitat «perquè va arribar a la direcció general des dels seus inicis com a grum». També va afirmar que en «la seva llarga etapa com a director general va saber dur a bon port l´entitat, a pesar de les dificultats que comporta el seu devenir» i va celebrar haver tingut «l´honor de seguir-lo, continuant la seva petjada».

Joan Llobet va ser secretari del Consell 20 dels 26 anys que Vergés va dirigir Caixa Girona. També ahir, va recordar que «era un gran treballador que només vivia per la Caixa» i va recordar «la decepció brutal» que va sentir quan va desaparèixer l´entitat a la que «hi havia dedicat tota la vida».

Joan Vergés residia a Tossa de Mar i estava casat, des de 1954, amb Assumpció Bru, amb qui va tenir cinc fills.