n Santa Pau, a la Garrotxa, ha donat el tret de sortida als centenars de pessebres vivents que se celebren a Catalunya des de dijous i fins al proper 15 de gener. La localitat gironina ja va ser l'encarregada d'encetar la temporada l'any passat, durant el pont de la Puríssima.

El president de l'Associació d'Amics del Pessebre Vivent de Santa Pau, Vicenç López, va comentar que ser els primers els beneficia perquè «reben molts visitants» gràcies al fet que cau en un pont. Per la seva banda, el president de la Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya (ACPVC), Jordi Filella, va explicar que cal mantenir-los perquè es tracta de «la més tendra de les tradicions nadalenques».

La porta del Nadal a la Garrotxa

Des d'aquest dijous, els carrers de Santa Pau s'han tornat a a omplir de visitants per veure el primer dels centenars de pessebres vivents que es faran a Catalunya.

Aquesta ha estat la segona vegada que la localitat garrotxina estrena la temporada, un fet que ajuda a portar turisme al poble, tal com va reconèixer el president de l'Associació d'Amics del Pessebre Vivent de Santa Pau, Vicenç López. «Estem convençuts que ens visitarà tanta o més gent que l'any passat», va afirmar. López va comentar que la representació de Santa Pau és «la porta del Nadal de la Garrotxa» i va dir que això fa sentir orgullosos als seus veïns.

Qui també es va mostrar satisfet va ser el president de la Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya, Jordi Filella, per la «bona salut» que tenen aquestes representacions. Filella va reconèixer que «cal tirar del carro» perquè hi hagi relleu generacional, però va assegurar que cada any se sumen nous pobles a fer pessebres vivents.

El president de l'ACPVC va ressaltar que «costa més que abans mantenir els pessebres però veiem que cada any en tenim de nous. N'estem molt contents», va afirmar. Filella va reconèixer que engrescar els joves «no és fàcil» i va reivindicar que cal mantenir «com sigui» les tradicions. En aquest sentit, va recordar que aquesta activitat genera benefici per al poble.

En total, 43 dels centenars de pessebres que es fan a Catalunya estan a dins de l'ACPVC. El de Santa Pau se celebra des del 1980 i és un dels més antics que té l'associació.