Els cucs de terra no només ajuden a esponjar la el sòl i a proporcionar un adob excel·lent. Poden ser també un instrument eficaç i ecològic per ajudar a netejar l'aigua que utilitzem. A França algunes empreses que generen residus orgànics utilitzen aquests invertebrats per a les seves depuradores industrials. I la granja encarregada de proporcionar la «mà d'obra» a aquestes companyies és Lombriventa, situada a Sant Ferriol, a tocar de Besalú.

La Maria, la seva propietària, explica que en els últims anys han estat diverses les empreses gal·les que s'han posat en contacte amb la seva explotació de cucs de terra per adquirir-ne per a les seves plantes de tractament. Són majoritàriament escorxadors i explotacions agroalimentàries que generen aigües residuals provinents de processos orgànics. «Solen demanar paquets que pesen entre 20 i 30 quilos i van plens de cucs. Aquests els porten a les depuradores, en uns llocs específics on s'alimenten de la matèria en descomposició. És un procés totalment ecològic perquè no necessites ni productes químics ni despesa energètica», explica.

A l'Estat espanyol l'ús de cucs de terra per depurar aigües encara està en fases primerenques. Només en petits municipis del País Basc la tècnica està més desenvolupada. Els cucs s'alimenten dels bacteris que prèviament s'han nodrit dels compostos orgànics que hi ha a les aigües residuals. L'aigua residual es filtra a través d'uns grans recipients plens de serradures i biomassa que els cucs van consumint. La seva voracitat i facilitat per reproduir-se aconsegueix que l'aigua es filtri pel recipient i surti completament depurada. Aquest procés serveix també per generar un producte afegit molt preuat i cada cop més en alça: l'humus de cuc.

Un adob especial

«Els cucs tenen vuit estómacs. La defecació de l'animal passa per una sèrie de processos químics que produeixen l'humus, un producte amb moltes propietats fertilitzants i nutritives per a les plantes» remarca la propietària de Lombriventa. Aquest humus és, de fet, el que està fent que aquestes petites criatures llefiscoses juguin cada vegada un paper més actiu en l'agricultura ecològica.

Segons la propietària de Lombriventa, «l'humus de cuc funciona com a adob, per enriquir la terra i per esponjar-la. És molt rica en nutrients i el més important, és 100% ecològica». La cria i explotació dels cucs de terra s'anomena lombricultura. A la finca de Sant Ferriol un tancat a l'aire lliure alberga aproximadament 5 milions d'aquestes criatures. La seva dieta inclou tota aquella matèria orgànica en descomposició: des de fems de vaca fins a verdura triturada.

«Un cuc menja diàriament l'equivalent al seu propi pes. Aquí el que fem és criar-los perquè es reprodueixin i poder-los vendre després». Aquesta granja els ven per paquets de quilos, que inclouen una ingent quantitat de cucs i una mica de matèria orgànica per garantir la seva supervivència més immediata.

Creure en la lombricultura

La clientela d'aquesta granja no només es limita a les empreses franceses. «Hi ha des d'aquella persona que té un hort urbà i coneix les propietats dels cucs de terra fins l'agricultor d'arreu de l'Estat espanyol que en compra perquè vol criar-ne per fer humus». El denominador comú entre els compradors és, segons la Maria, que tots saben molt bé per què els compren. «Aquells que creuen en la lombricultura saben que l'humus és un dels millors composts que hi ha».

Els cucs poden estar tant en una caixa ventilada com a l'aire lliure, sempre que tinguin aliment. Poden passejar directament per l'hort sense fer malbé les plantes, ja que s'alimenten només de matèria en descomposició. A més, autoregulen les seves poblacions en funció de l'aliment que generen.