El centre de Blanes va viure dissabte un esdeveniment excepcional. Per primera vegada els Manaies sèniors i els Manaies Iuniores, un grup estrenat fa pocs mesos que aplega nois i noies de 6 a 16 anys, van desfilar plegats en una impressionant cercavila que va atreure petits i grans a seguir la pacífica ocupació d'aquestes tropes mogudes per una bona causa: la Marató de TV3.

Per tercer any consecutiu, l'Associació de Manaies de Blanes ha organitzat una activitat solidària per recaptar fons econòmics per a la Marató de TV3, que enguany està dedicada a la lluita contra l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. La principal novetat, que va suposar un punt afegit d'espectacularitat a l'activitat dels darrers dos anys, va ser la desfilada per primera vegada dels membres dels Manaies sèniors acompanyats dels Manaies Iuniores, una colla que va fer els seus primers passos durant la Setmana Santa d'aquest 2016, el passat mes de març. Aquest grup, format per 22 nois i noies, és pioner al territori, ja que a banda d'aplegar components molt joves, que compten entre 6 i 16 anys, són la rèplica exacta dels Manaies sèniors.

En la majoria dels casos, els Iuniores són fills o familiars dels originaris Manaies de Blanes, ja que des de ben petits i petites han seguit les passes dels grans i estan avesats a la litúrgia i al procediment que comporta participar en els seus actes. L'originalitat de les dues formacions és que tant la vestimenta com l'armament reprodueix fidelment el que fa més de 2.000 anys portaven els autèntics soldats romans.

Una altra de les novetats d'enguany va ser la lectura d'una proclama. Pronunciada i interpretada al més pur estil dels Bans Romans o, si es prefereix, a la tasca dels antics pregoners que feien de mitjà de comunicació ambulant, en cada parada de la cercavila es va llegir un text de reminiscències llatines, declinacions incloses.

Així, després de saludar els ciutadans de la vila de Blanda -nom romà amb què es coneixia Blanes- es va explicar que el governador Publio Licinius Galba demanava a la plebs de la vila que fessin un donatiu. Els membres dels Manaies Iuniores es van encarregar de recollir les aportacions voluntàries a través d'unes guardioles per recollir els donatius.

El més espectacular de la cercavila, a banda del marcial pas puntejat amb el picat de les llances que sempre crida l'atenció dels vianants, va ser la música que els acompanyava, amb el grup dels tambors i cornetes.

A petició de Creu Roja Joventut, els romans van fer una visita a la plaça dels Dies Feiners, on dissabte es va celebrar la Festa del Dia de l'Infant per recollir material i donatius econòmics per a la Campanya de Joguines.