Un jove de 27 anys i veí de Barcelona va morir ahir mentre feia escalada al Gra de Fajol Petit, en una zona propera a l'estació d'esquí de Vallter 2000. Xavier Alabart, fotògraf de professió i escalador expert, estava practicant escalada mixta sol per una canal situada a 300 metres de distància del refugi d'Ulldeter quan es va precipitar i va patir en la caiguda un traumatisme cranioencefàlic.

{C}

L'accident va produir-se quan faltaven vint minuts per a les onze del matí. Un testimoni va presenciar-lo des del refugi d'Ulldeter i va donar la veu d'alarma. Membres del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers que es trobaven fent pràctiques a l'estació d'esquí es van desplaçar immediatament a la zona per assistir l'escalador assistits pel Grup d'Emergències Mèdiques (GEM) amb un helicòpter dels Bombers de la Generalitat i una dotació dels Bombers de Camprodon. El SEM també hi va desplaçar un helicòpter i una ambulància convencional i el Cos de Mossos d'Esquadra, tres patrulles.

Tan sols arribar a la zona, els Bombers van tractar de fer maniobres cardiorespiratòries a l'escalador i el van evacuar en helicòpter fins a l'aparcament de Vallter, on ja hi havia personal mèdic del SEM, que va acabar certificant la defunció allà mateix.

Alabart era un escalador experimentat i molt actiu, que havia pujat muntanyes en totes les condicions -ascensos diürns, nocturns i vivacs-. Nascut a Barcelona el 1989, va estudiar Imatge a l'Escola de Mitjans Audiovisuals de Barcelona i Fotografia Artística a l'Escola Serra i Abella.