El PSC de les comarques gironines canviarà de líder després d'una etapa convulsa. Marc Lamuà assumirà el comandament amb l'experiència d'haver estat el secretari d'organització de la federació els darrers tres anys (gairebé quatre); des de principis del 2013, quan Ignasi Thió va deixar el càrrec. De fet, Lamuà va entrar com a secretari d'organització -amb Juli Fernández com a primer secretari- en una de les primeres fugues del partit, tot i que les més dures van arribar al cap d'un temps. El cop que va marcar l'executiva liderada per Fernández va ser la dimissió en bloc -del març del 2014- de deu membres de la direcció, inclòs el president de la federació, Joaquim Nadal.

En un estira-i-arronsa posterior entre els sortints i els que es quedaven, Lamuà va ser qui va anunciar que el PSC feia fora del grup socialista de l'Ajuntament Girona els regidors que havien deixat la formació. Des de llavors, el futur primer secretari ha treballat en els quatre comicis de l'últim any i mig: les municipals del maig del 2015, les catalanes del setembre del mateix any i les dues convocatòries de les eleccions generals. Sobretot les generals, ja que tant el desembre de l'any passat com el juny d'enguany ha estat el cap de llista del PSC al Congrés per Girona.

Malgrat que Lamuà no assumirà el lideratge fins d'aquí a un mes, quan el proper 21 de gener es faci a Figueres el congrés que ha de ratificar-lo, el virtual primer secretari ja té clar quines són les línies de futur. D'entrada, «reimpulsar» les candidatures de la federació socialista en àmbit local amb l'objectiu de «tornar a enfortir el municipalisme del PSC gironí». Lamuà també aposta per recuperar el discurs «amb un marcat accent gironí» que, tal com recorda, la formació havia tingut a les comarques de Girona. «La primera preocupació han de ser les comarques gironines», defensa Lamuà, que considera que l'acció política dels electes de la federació ha de tenir com a prioritat el territori.

Revifar i sacsejar el projecte

«Ens vam presentar amb ganes de revifar i sacsejar el projecte polític. Més que continuïtat, serà un canvi que esperem que es noti a les nostres comarques», avança el futur primer secretari del PSC gironí sobre la seva candidatura per liderar el partit. «Hem tingut una estabilitat renovada. Hi ha agrupacions que tornen a créixer en afiliats», subratlla Lamuà. Pel que fa a l'espai del catalanisme polític, «que es va veure fracturat» tot i que, segons ell, el PSC ha mantingut, «s'ha de tornar a eixamplar». «S'ha de fer una recuperació clara del discurs catalanista», sentencia.

L'únic nom que ha transcendit fins ara de l'executiva de Lamuà és el primer tinent d'alcalde de Castell-Platja d'Aro, Maurici Jiménez, amb qui ha fet tàndem en les primàries a la primera secretaria. Lamuà evita concretar qui més formarà part de la seva direcció. «Primer s'han d'establir les secretaries, amb uns objectius determinats i unes dedicacions», remarca el futur primer secretari, que aposta per valorar «el compromís de les persones» en el repartiment de càrrecs. Ara bé, avança que tindrà «mà estesa per a tothom que forma part del PSC». «Ha de ser un projecte que integri totes les sensibilitats. Com que convivim gent de diferents edats i perspectives, s'ha de fer un bon sumatori», conclou.

Ampli suport de la militància

De moment, Lamuà ha obtingut un ampli suport dels militants. El motiu és que la comissió electoral de les primàries va proclamar-lo ahir com a candidat a la primera secretaria després que rebés el suport del 36% de la militància. Des del passat divendres, Lamuà es va quedar sol en aquest procés de primàries per liderar el PSC gironí, ja que Consol Cantenys -l'única altra aspirant- va retirar la seva candidatura per la falta d'avals.

Lamuà va presentar 282 avals a la comissió electoral, que representen el 36% dels militants del PSC i de les Joventuts Socialistes de les comarques de Girona. El reglament de les primàries fixava que cada precandidat havia de tenir, com a mínim, 167 avals (que suposen un 20% de la militància). Es tracta de «la quantitat més gran de suports recollida per un precandidat en la història del PSC gironí».

Els militants hauran de ratificar la futura executiva i el nou primer secretari al congrés del gener. Serà aleshores quan Lamuà agafarà el relleu de Fernández al capdavant del partit. Fernández ha liderat la formació des del febrer del 2012 i ara no ha optat a la reelecció.