n El síndic de greuges, Rafael Ribó, va demanar ahir als partits polítics un gran pacte contra la segregació escolar, després de presentar al Parlament un informe sobre l'admissió de l'alumnat i un altre que analitza per què algunes escoles són més atractives per a les famílies que altres. «Ens fa falta un gran acord més enllà de les seves legítimes discussions parlamentàries», va defensar Ribó, qui creu que l'acord ha d'implicar el Govern, els ajuntaments i tota la comunitat educativa. Ribó va expressar la seva «tristesa» per l'absència de Catalunya Sí que es pot i la CUP a la reunió.

Per la seva banda, l'adjunta del síndic per a la defensa dels drets de la infància i l'adolescència, María Jesús Larios, va alertar de l'altíssim nombre d'escoles «guetitzades», en les quals el nombre d'alumnes d'origen estranger és superior al 50% i fins i tot al 70%.

Larios va recordar que la Sindicatura va presentar el 2008 un informe similar amb recomanacions que no s'han complert i va lamentar que aquesta hagi estat una «dècada perduda» en la que no hi ha hagut avenços significatius, sinó un estancament.

L'adjunta al síndic va valorar algunes millores introduïdes pel Govern, com la baixada de la ràtio en els centres d'alta complexitat, el tancament d'alguns centres altament «guetitzats» o la reassignació de l'alumnat que s'inscriu fora de termini. No obstant això, Larios va acusar el Departament d'Ensenyament de «falta de voluntat per combatre aquesta segregació de forma més estructural» i al Govern, per donar prioritat a l'elecció d'escola de la família per damunt de la segregació escolar a través de la LOMCE.

El decret de segregació escolar

Rafael Ribó va utilitzar un to especialment dur quan va instar el Govern a desplegar un decret contra la segregació escolar, cosa a la que es va comprometre el representant de Junts pel Sí, Antoni Balasch. El Síndic de Greuges de Catalunya va lamentar que la Generalitat faci set anys que anuncia que el decret «arribarà aviat» i va assegurar que el dia que s'aprovi la norma aplaudirà «fins amb els peus» si cal.

Entre les mesures que el síndic va recomanar es troben la necessitat de no ampliar la ràtio si hi ha places en altres centres amb una composició social més desafavorida, la reserva de places per a estudiants d'origen estranger i la lluita contra els falsos empadronaments.

Sobre les trampes en l'admissió escolar, el síndic de greuges va lamentar que molts pares pensin que d'aquesta manera protegeixen els seus fills quan realment erosionen les oportunitats d'altres nens, pel que va demanar sancions en els casos més greus.

Ribó creu que per a la lluita contra la segregació és important que ningú quedi exclòs de les activitats complementàries per no poder pagar-les i va demanar que els diners als centres concertats es graduïn en funció de com es coresponsabilitzen en l'escolarització dels estudiants socialment desafavorits.

Compromís de la concertada

«Són diners públics», va exclamar el Síndic, alhora que va assegurar que demanar que el finançament vagi acompanyat d'un compromís amb la no exclusió de l'alumnat desafavorit «no és demanar la lluna».

També va demanar que es doti de més professionals als centres d'alta complexitat i que es donin incentius perquè els millors professionals es puguin dedicar a les tasques més pesades.