El Consell Europeu de Recerca, el principal organisme de finançament de recerca de la Unió Europea, ha becat amb gairebé 2 milions d'euros un projecte de l'investigador gironí Marc Claret sobre el metabolisme. L'investigador de Sils és el cap del grup de Control Neuronal del Metabolisme del centre de recerca vinculat a l'Hospital Clínic de Barcelona, l'Institut d'Investigacions Biomèdiques Agustí Pi i Sunyer (Idibaps), i ha rebut un ajut europeu per estudiar les poblacions de neurones que regulen l'estatus energètic de l'organisme.

El projecte becat amb una de les anomenades subvencions de consolidació del Centre Europeu de Recerca se centra a investigar els mecanismes moleculars que permeten que el cervell sensi els canvis de l'estatus energètic de l'organisme per a decidir com actuar: si ha de menjar, si ja està tip o si ha de regular els nivells de glucosa, per exemple.

La hipòtesi de treball de l'equip de Claret, explica l'investigador silenc, és que les mitocòndries de les cèl·lules fan aquesta funció de sensor de les necessitats energètiques del cos.

Gràcies a la beca, es podran contractar cinc investigadors per a incidir en aquesta línia de recerca. I és que les subvencions, que estan dotades amb un màxim de 2 milions d'euros per projecte, es concedeixen per un màxim de cinc anys i es destinen sobretot al finançament del lloc de treball dels investigadors i del personal dels seus equips.

Més de 600 milions

Claret és un dels deu investigadors que treballen a Catalunya que han rebut una de les subvencions de consolidació atorgades ahir pel Consell Europeu de Recerca. En total, l'organisme destinarà ajuts a 314 investigadors d'arreu del continent.

El finançament, per un import total de 605 milions d'euros, correspon a la prioritat anomenada «excel·lència científica» del programa de recerca i innovació de la UE Horitzó 2020 i abasten camps que van des de les ciències de la vida a les socials, les humanitats o les ciències físiques i l'enginyeria.

En el cas de Catalunya, la desena de becats desenvolupen la seva activitat en centres com la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, el Centre de Regulació Genòmica, l'Institut de Ciències Fotòniques o la Universitat de Barcelona.

En aquesta convocatòria, per a la qual s'han avaluat 2.274 propostes, han rebut una subvenció investigadors de 39 nacionalitats com ara alemanys (50 subvencions), italians, francesos i britànics (38, 34 i 24, respectivament). Duran a terme els seus projectes a 23 països, principalment, al Regne Unit (58), Alemanya (48), França (43) i els Països Baixos (29). El 28% de les subvencions s'han atorgat a dones.

Segons la institució, aquesta línia d'ajuts permetrà crear uns 2.000 llocs de treball per a estudiants de doctorat, postdoctorat i personal administratiu que treballi en els equips de recerca.