Els hereus de Josep Berga i Boix i del seu fill Josep Berga i Boada ahir van cedir el fons documental dels dos artistes a l'Ajuntament d'Olot. L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas (PDECat), i la vídua del nét de Berga i Boada, Carme Aguilar, van signar la cessió del fons documental.

L'Arxiu Comarcal de la Garrotxa serà l'encarregat de conservar-lo i divulgar-lo. El fons de Josep Berga i Boix conté una abundant documentació generada i recopilada pel pintor al llarg de la seva vida. En morir Josep Berga i Boix, l'any 1914, la documentació va passar a mans del seu fill Josep Berga i Boada que la va conservar.

El fons Josep Berga i Boada consta de tota la documentació que l'artista va generar i recopilar al llarg de la seva vida. En morir Berga i Boada el 1923, tots dos fons van passar a mans del seu nét Santiago Plana i Berga. Des del 2009 era la seva vídua qui en tenia la propietat.

En el conveni signat de cessió dels dos fons, l'Ajuntament d'Olot es compromet a publicar la novel·la inèdita de Josep Berga i Boix Lo casal del Roure, al llarg de l'any 2017. Als propers anys també publicarà l'obra inèdita de Josep Berga i Boada i s'organitzarà una exposició d'aquest pintor, que anirà acompanyada del catàleg de l'obra complet.

Tant Josep Berga i Boix (La Pinya, 1837 - Olot, 1914) com Josep Berga i Boada (Olot, 1872 - Sant Feliu de Guíxols, 1923) són dos fills il·lustres de la ciutat d'Olot. L'any 2014 es va declarar com a Any Berga, amb motiu del centenari de la seva mort.

Josep Berga i Boix va ser director de l'Escola de Bellers Arts d'Olot, un dels impulsors de la indústria d'imatgeria religiosa i un dels paisatgistes més importants de la Catalunya del XIX. També va escriure relats i novel·les.

El seu fill Josep Berga i Boada va destacar en tant que un dels il·lustradors més importants de Catalunya. Va dirigir l'Escola d'Art de Sant Feliu de Guixols.