El ple del Consell Comarcal de la Garrotxa va convalidar el decret del 24 d'octubre que determina interposar accions civils i penals per injúries contra Tomàs Pineda i a totes les persones que puguin ser responsables d'haver lesionat la presidència del Consell en relació al centre de gestió de residus de Sant Jaume de Llierca.

La convalidació va tenir el suport del grup de CiU i el del PSC. Fins al proper ple els consellers que es van presentar per CiU al Consell Comarcal no representaran PDECat i Democrates per Catalunya. Esquerra Republicana de Catalunya i la CUP hi van votar en contra.

Antoni Tomàs Pineda és el president de l'associació de veïns No a la Planta de Triatge. Tomàs va increpar el consell de presidència del ple el dia de l'aprovació del Pla Especial Urbanístic del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa, el 12 de juliol del 2013. El pla aprovat preveia fer la planta en unes finques fora del polígon. A finals de setembre, la planificació de les finques va quedar anul·lada, perquè el Consell i l'Ajuntament de Sant Jaume van acordar fer la planta dins del polígon.

Poc després, l'associació deveïns No a la Planta va organitzar la darrera consulta envers la planta de residus a Sant Jaume.

Tomàs ahir va exposar que no tem per res el contenciós del Consell Comarcal i va lamentar que el president, Joan Espona, no s'hagi querellat contra ell a títol personal.

Al ple del Consell, Lluís Rubió (CUP) va dir: «Si el senyor president vol denunciar doncs endavant, però que ho faci fora del càrrec institucional que ocupa». Rubió també va considerar que el Consell hauria d'haver mantingut la confidencialitat de la persona.

Narcís Feixas (ERC) també va estar en la mateixa línia. Va dir: «El Consell no ha de pagar les accions civils i penals contra aquest senyor».

El president del Consell Comarcal, Joan Espona (CiU), va respondre: «Si no hagués estat presdent del Consell Comarcal ningú m'hauria maltractat».

Conveni i pressupost

La planta de triatge va estar present en una bona part del ple. Amb els vots a favor de CiU, el PSC i ERC van aprovar el conveni marc de col·laboració entre l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca i el Consell Comarcal de la Garrotxa per a la implantació, seguiment i control del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa a Sant Jaume de Llierca. La regidora de Sant Jaume per ERC s'hi va abstenir i la CUP hi va votar en contra.

L'acord posa les bases de la construcció de la planta de triatge de la Garrotxa al polígon. En base a l'acord el procediment contenciós administratiu interposat el seu dia per l'Ajuntament i l'Agrupació Naturalista contra la planta ha quedat suspès.

També van aprovar el pressupost que puja 16.328.435,05 ?. Dels comptes la partida més elevada és la de medi ambient amb 9.274.014,87 ?, 1.386.264 ? més que l'exercici anterior. L'augment està destinat a la planta de triatge i a les obres de complement del nou vas de l'abocador de Beuda.