A les comarques de Girona els pagesos van tallar ahir la carretera C-17 a l'alçada de Ripoll per tal de denunciar la retallada en ajuts a la pagesia i la ramaderia que xifren en 4,5 milions d'euros. La C-17 és un lloc simbòlic ja que enllaça la capital del Ripollès amb Barcelona, i és un dels eixos més transitats de la zona. Tot i la forta pluja que va caure, una vintena de tractors van ocupar la carretera a tres quarts de dotze i van fer una marxa lenta durant uns quilòmetres custodiats pels Mossos d'Esquadra.

El pagesos denuncien bàsicament les retallades en els ajuts agroambientals i d'indemnitzacions compensatòries, i per reclamar una gestió efectiva de la fauna salvatge, ja que la seva sobrepoblació dificulta l'activitat agrària en les zones de muntanya.

El coordinador d'Unió de Pagesos a les comarques de Girona, Xavier Frigola, comenta que el deute, només a la comarca del Ripollès, és de 800.000 euros i que està provocant «problemes seriosos» a algunes explotacions per mantenir-se. En aquest sentit, Frigola reconeix que el Departament pagarà prop de 140.000 euros, però recorda que es tracta d'ajudes corresponents a la ramaderia ecològica. «Hi ha molta gent que té dificultats per mantenir l'explotació sense l'ajuda compensatòria», destaca.

Frigola també reclama que l'administració faci de manera urgent una normativa per aquelles persones que vulguin accedir a la muntanya. «Estem a favor que la gent visiti la muntanya però ha de saber que hi ha uns mínims de comportament», va reblar. Per últim també va fer esment a la problemàtica amb els senglars. El coordinador d'Unió de Pagesos a la demarcació diu que és un problema «molt important» al mateix temps que agraeix la col·laboració amb els caçadors i va demanar més implicació dels agents rurals. «Treballem conjuntament amb els caçadors i a vegades hi ha diferències. Cal que els agents rurals s'impliquin més quan hi ha conflictes», va concloure.

Ahir també hi va haver mobilitzacions de pagesos en altres poblacions catalanes com La Pobla de Segur, Oliana, El Pont de Suert, Berga, i Cervera. Aquesta sèrie de mobilitzacions, sota el títol, Unió de Pagesos per la dignitat de la pagesia, culminaran amb una gran marxa de tractors el 28 de gener pels carrers de Barcelona. El responsable del sindicat a l'Alt Urgell, Joan Guitart, assegura que «aquestes cinc tancades de carreteres demostren que estem molt emprenyats».

Una quinzena de tractors de l'Alt Urgell van tallar la C-14 al seu pas per Peramola per reclamar a la Generalitat el pagament dels ajuts que els deuen i perquè s'aturin les retallades de les subvencions que reben.

Unió de Pagesos denuncia que les explotacions ecològiques de muntanya han perdut sobre el 40 per cent dels ajuts que rebien de l'administració. A més, segons assegura el sindicat agrícola, l'administració no ha deixat que hi hagués nous perceptors d'ajudes en ecològica ni que aquells que ja tenien una explotació poguessin ampliar-la.