Els programes d'ajuda per combatre la pobresa infantil de Creu Roja a les comarques de Girona tancarà el 2016 havent distribuït 4.601 kits de bolquers i productes higiènics per a nadons, 194 ajudes per comprar llibres de text i material escolar i 169 més per a roba d'hivern; a més d'haver facilitat menjar a 6.899 criatures a través del pla d'ajuda alimentària de la Unió Europea i d'haver aportat 10.030 euros en el marc de l'Aliança humanitària per a l'alimentació infantil.

La cobertura de les necessitats bàsiques dels més petits, que resulten especialment afectats per la cronificació de la pobresa familiar, és una de les principals línies d'actuació de Creu Roja. A les portes de l'hivern, l'entitat potencia programes com l'assignació de targetes de prepagament perquè pares amb pocs recursos puguin comprar roba d'abric als fills, una iniciativa que compta amb 15.000 euros finançats per la Generalitat.

L'import de les ajudes utilitzades per adquirir material escolar durant el primer trimestre del curs 2015-2016 és similar, ja que Creu Roja de Girona hi ha destinat 15.669 euros.

Priorització de l'alimentació

En conjunt, l'alimentació concentra el gruix dels programes assistencials de l'entitat humanitària adreçats a menors vulnerables. Des del maig de 2014, Creu Roja realitza la campanya de l'Aliança humanitària per a l'alimentació infantil, que -tal com va explicar l'organització gironina- aglutina esforços d'empreses, administració i ciutadania.

En el seu marc, es reforcen les beques de menjador escolar a Primària i a Secundària, on es desenvolupa el projecte #Menjarsalinsti per garantir que estudiants d'institut amb precarietat econòmica mengin saludable; de la mateixa manera, s'atorguen targetes de prepagament per a períodes de vacances en què els serveis de menjador estan tancats.

Creu Roja de Girona va informar que, en aquests moments, l'Aliança humanitària per a l'alimentació infantil està centrada en l'ajuda a les llars que pateixen una inseguretat alimentària severa. L'entitat va alertar que això significa que tant adults com menors no poden menjar ni prou quantitat ni prou varietat d'aliments, tot remarcant que el 22% de les famílies que atenen en els seus programes de lluita contra la pobresa viuen en aquestes condicions.

A banda de les ajudes bàsiques, Creu Roja i la seva àrea de Joventut també atenen un altre tipus de necessitats d'infants i joves, que van de l'àmbit emocional i educatiu fins al vessant lúdic. Aquest últim bloc inclou el projecte de lleure Crajec, amb el que l'entitat ofereix activitats d'oci en horari extraescolar. Amb l'objectiu de donar suport per als estudis, promouen un projecte d'èxit escolar que vetlla per un bon desenvolupament educatiu i seguiment del curs per part de nenes i nens en situació vulnerable.

En un altre ordre de temes, Creu Roja de Girona també promou activitats de sensibilització per a infants i joves relacionades amb la salut, la igualtat de gènere, el medi ambient o altres qüestions que es considerin d'interès. Respecte les famílies, l'entitat humanitària duu a terme accions d'intevenció amb infància en risc i s'encarrega d'organitzar punts de trobada, espais per garantir tant el compliment del règim de visites dels fills en casos de separació o divorci com de la tutela de l'administració.

La campanya de joguines vol arribar a 4.000 infants vulnerables

Totes les assemblees locals de la Creu Roja van sortir ahir al carrer, a la plaça Miquel Santaló de Girona, amb l’objectiu de sensibilitzar la població, donar a conèixer la campanya «Els seus drets en joc» i recollir joguines per als infants més desfavorits de cares al proper Nadal. L’activitat, que es va dur a terme entre les 10 del matí i les 7 de la tarda, va ser una de les nombroses accions que l’entitat realitza des de fa dies a la majoria de municipis gironins on està present. Creu Roja Joventut és la responsable de promoure aquesta campanya de recollida de joguines, que té el propòsit de garantir que totes les nenes i els nens tinguin regals i, al mateix temps, vol sensibilitzar sobre el valor educatiu del joc (es demanen joguines noves, no bèl·liques i no sexistes). Durant aquestes festes nadalenques, la Creu Roja espera poder arribar a més de 4.000 infants de les comarques de Girona en situació de vulnerabilitat.