El director de la Xarxa de Salut Mental de les comarques gironines, el psiquiatre Claudi Camps, i el gerent de l'ICS i l'IAS, el doctor Joaquim Casanovas, en nom de l'hospital doctor Josep Trueta de Girona, van rebre ahir en una cerimònia a Barcelona dues de les plaques i medalles Trueta amb què la Generalitat guardona el mèrit sanitari.

Les distincions Trueta, que reconeixen les persones i entitats que, pels seus mèrits, han destacat de manera significativa pels serveis prestats per al progrés i la millora de la sanitat, van ser entregades ahir a la tarda pel conseller de Salut, Toni Comín, en un acte celebrat al Palau de Pedralbes de Barcelona.

El doctor Claudi Camps, que va ser una de les tretze personalitats reconegudes amb una medalla Trueta, ha liderat la reforma psiquiàtrica a la demarcació de Girona , amb un model d'atenció a la salut mental que s'ha convertit en un sistema de referència a nivell europeu.

Amb el psiquiatre al capdavant, Girona va esdevenir el primer territori català en culminar la reforma psiquiàtrica, transformant així l'atenció a la salut mental i propiciant el tancament definitiu de l'hospital psiquiàtric de Salt el 2004.

Des de l'any 2003 cap pacient s'ingressa en llarga estada i l'atenció hospitalària s'integra amb l'hospitalització general i s'ha gestat una xarxa de recursos comunitaris que garanteix la rehabilitació psicosocial en els trastorns més greus.

L'hospital Josep Trueta de Girona, que enguany ha commemorat el seu seixantè aniversari, va ser una de les set entitats reconegudes amb una de les plaques Trueta, que també han premiat la Creu Roja Catalunya o l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida, per exemple.

Inaugurat l'abril de 1956, ofereix assistència especialitzada a gairebé 800.000 persones i és l'hospital bàsic per a set àrees bàsiques de salut de les comarques gironines.