Actuar amb rapidesa davant d’un ictus i l’afectat arribi a l’hospital abans de les primeres sis hores és vital per al seu pronòstic. L’evolució de l’infart cerebral, que afecta cada any uns 1.700 gironins, depén sovint de la reacció de l’entorn del pacient i la identificació dels símptomes per alertar-ne, per això el Departament de Salut i el d’Ensenyament han posat en marxa una campanya a les escoles perquè els nens reconeguin un cas d’ictus. Un infant està capacitat per a donar l’avís, recorden, i que sàpiga identificar l’infart cerebral pot salvar una vida.

A través d’un videojoc i amb la col·laboració de la Fundació Ictus, es vol promoure el coneixement de la malaltia i com es pot prevenir, evitar i tractar. Entre novembre i desembre el videojoc ja haurà recorregut més d’una vintena de centres de Catalunya per a presentar en més de 50 sessions el material didàctic i el videojoc «Te la jugues?», que és d’accés lliure al web de la Fundació Ictus. Entre els darrers que hi han participat hi ha alumnes de 5è i 6è de tres escoles banyolines i una de Porqueres.

El joc ajuda els escolars a entendre com funciona el cervell, què és un ictus i com cal actuar. Els petits aprenen també com es cuida el cervell: escollint una alimentació saludable, estimulant l’activitat física, cantant amb un karaoke amb la cantant Beth, fent trencaclosques, i acabaran trucant al 112 de manera virtual.

Ho faran després d’identificar la malaltia amb el codi Ràpid, un seguit de comprovacions quan creus que algú pateix un ictus perquè de cop està absent, no belluga les extremitats o no parla bé.

La campanya també incideix en la discapacitat, per inculcar en els menuts la idea que, tot i que altera la vida d’una persona que ha patit l’ictus, és important ajudar-la per a la seva acceptació i superació i valorar també les capacitats que no estan afectades.