Més d'un 15% dels cadells de gos que entren a Girona des de l'estranger moren

El 2008 es van introduir a l'Estat, a través de Girona, 2.784 exemplars i aquest any es tancarà amb prop de 10.000 cadells · La Generalitat fa una crida a la compra responsable d'animals a botigues registrades i no mitjançant els portals d'internet

30.12.2016 | 07:13
Cadells de gos en un dels centres d´importació d´animals que hi ha a les comarques gironines

Girona és la porta d'entrada de milers de cadells de gos que arriben des de països estrangers. La majoria procedeixen d'Eslovàquia i, una vegada a Girona, es venen a través d'internet a diversos punts de l'Estat. Aquesta pràctica ha augmentat molt en els darrers anys. Si el 2008 es van importar 2.784 cadells, aquest any es tancarà amb prop de 10.000, i el 2014 es va arribar a la xifra rècord de 13.622 importacions. A les comarques gironines, hi ha sis centres registrats per fer aquestes importacions. Segons estimacions fetes per la Generalitat, entre un 15% i un 20% dels animals moren en arribar al seu destí. Sovint, perquè els cadells se separen massa aviat de la mare, emmalalteixen i moren. «Estem al davant d'una bombolla que genera alarma social», lamenta el director dels serveis ­territorials de Territori i Sostenibilitat, Pere Saló. Coincidint amb la campanya de Nadal, Saló fa una crida a una compra responsable d'animals a botigues registrades o a criadors locals.

El fet és que regalar un gos per Nadal és una opció que es pren a moltes llars. Per això, en aquestes dates es produeix un repunt en la importació de cadells des de l'estranger. Aquesta és una pràctica que ha anat en augment en els últims anys, sobretot també per la irrupció d'internet en la comercialització de cadells de raça. A la demarcació de Girona hi ha registrats sis nuclis zoològics amb la condició de centres d'importació. Són centres que tenen autorització per importar gossos de l'estranger i que han incrementat notablement l'activitat en els darrers anys. Tant que, des dels serveis ­territorials de Territori i Sostenibilitat, parlen de «bombolla».

El 2008 es van introduir a l'Estat a través de Girona 2.784 gossos, el 2009 ja van ser 3.938, el 2010 un total de 4.640, el 2011 la xifra pujava fins als 5.878, el 2012 van ser 7.347 i el 2013 el creixement va ser més lleuger amb 7.950 importacions. El salt més important es va produir el 2014, quan la xifra es va incrementar en més de 5.000 cadells: aleshores es van importar 13.622 exemplars. Les dades mostren un descens a partir de llavors, amb 10.372 importacions el 2015 i 9.711 aquest any (segons les dades fins al 20 de desembre).

Saló explica que molts dels cadells procedeixen d'Eslovàquia, on no es crien en les condicions òptimes. A més, després han de fer un viatge molt llarg fins a arribar a algun dels centres d'importació de Girona i, posteriorment, encara tenen un altre trajecte fins al seu destí final. A través d'internet, aquests gossos es venen a diferents punts de l'Estat. De fet, Girona s'ha convertit en una porta d'entrada d'aquests animals.

«Mortaldat intolerable»

Per les aproximacions que fa la Generalitat, entre un 15% i un 20% dels animals moren quan arriben al seu destí final. Això provoca les queixes dels clients a través de les xarxes i internet i alguns també ho posen en coneixement de la policia. Saló assegura que és un «percentatge intolerable» i que genera «alarma social». Des dels mateixos portals, sovint s'ofereix un altre gos «de recanvi» en cas que el que havien comprat mori.

Per això, Saló demana a la societat que prengui consciència i no compri gossos a través d'internet en aquest tipus de portals i que, per contra, confiï en les botigues registrades o els criadors locals. Els ciutadans tenen també l'opció d'adoptar un gos a les diferents protectores de les comarques gironines. La principal causa de la mort dels animals és que són massa petits i se'ls separa massa aviat de la mare (es determina que han d'estar alletats uns tres mesos i tres setmanes). A més, tot i que arriben vacunats, la Generalitat tampoc té eines per comprovar si les vacunes estan en regla.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Lluís Sais, a l'entrada a l'Audiència.
Unes 200 persones acompanyen els alcaldes d'Olot i la Bisbal a declarar

Unes 200 persones acompanyen els alcaldes d'Olot i la Bisbal a declarar

Lluís Sais i Josep Maria Corominas s'han presentat a l'Audiència de Girona, on havien estat citats...

La UdG convoca una mobilització per denunciar les accions de l´estat espanyol contra el Govern

La UdG convoca una mobilització per denunciar les accions de l´estat espanyol contra el Govern

A l'acte es llegirà un manifest i acabarà a la delegació del Govern de la Generalitat a Girona

Bescanó, satisfet per l´absència d´«incidències» en els talls a la Pilastra

Bescanó, satisfet per l´absència d´«incidències» en els talls a la Pilastra

L'alcalde, Pere Lluís Garcia, destaca que les interrupcions generen «poques afectacions»

La Creu Roja ha fet 4.703 actuacions sanitàries a les platges gironines

La Creu Roja ha fet 4.703 actuacions sanitàries a les platges gironines

Els traumatismes i les ferides lleus han motivat la majoria d'intervencions en 17 indrets de la...

Blaumut, ho deixem per un altre dia?

Blaumut, ho deixem per un altre dia?

El Teatre de Bescanó ajorna el concert de la banda programat per a l'1 d'octubre davant la situació

Carrers en blanc per posar-se a la pell del malalt

Carrers en blanc per posar-se a la pell del malalt

Les plaques amb els noms de cinc de carrers del barri de Gràcia de Barcelona porten tapades...

Enllaços recomanats: Premis cinema