Creu Roja detecta més persones sense feina ni subsidis entre els sensesostre

L'entitat humanitària constata l'augment d'un nou perfil de gent que dorm al carrer i que s'afegeix als casos cronificats · Les Unitats d'Emergència Social van atendre 92 usuaris el 2016 a Girona, Salt, la Jonquera, Palamós, Palafrugell i Santa Coloma

13.01.2017 | 07:16
Una sortida de la Creu Roja per atendre la gent que viu el carrer, en una imatge d´arxiu

Les Unitats d'Emergència Social de la Creu Roja a Girona han detectat un increment de les persones que es veuen abocades a dormir al carrer perquè, després d'haver perdut la feina, han esgotat la prestació d'atur o la renda mínima d'inserció (abans PIRMI) i no disposen del suport de cap xarxa social o familiar.

Aquest perfil s'ha anat afegint al col·lectiu de sensesostre amb què l'entitat humanitària estava avesada a treballar. Entre aquests últims, hi ha prop d'un 40% de casos cronificats que es corresponen a persones que pateixen problemes de salut mental o de drogoaddicció i que han trencat els vincles amb la família.

L'últim any, la Creu Roja ha atès 92 indigents als carrers de Girona, Salt, la Jonquera i Palamós, tot i que al desembre també van atendre persones a Santa Coloma de Farners i Palafrugell; les actuacions totals, però, han pujat fins a 415 perquè hi ha persones que porten temps al carrer i han rebut suport més d'una vegada. Pel que fa als dos últims municipis, el responsable del Programa integral d'atenció a les persones sense llar de la Creu Roja a Girona, Marc Serena, va explicar que les seves assemblees locals hi han identificat el problema i l'organització vol continuar-hi treballant aquest 2017. Serena va apuntar que «en alguns llocs, estan en barraques».

Necessitat de voluntaris

La manca de recursos humans és el principal escull de la Creu Roja per poder arribar a més poblacions ja que, en l'actualitat, l'entitat hi destina dos professionals i té el suport d'una desena de voluntaris. «Fan falta voluntaris per arribar a més llocs i més temps», va remarcar Serena; qui també va aclarir que en localitats com per exemple Lloret de Mar, Figueres o Banyoles els Serveis socials pertinents ja hi desenvolupen programes específics, de manera que procuren no trepitjar-se la feina.

Durant l'any, la Unitat d'Emergència Social de la Creu Roja surt els dimecres al vespre «per atendre les persones sensesostre que no estan dins el circuit social i sanitari» –va explicar Serena–; encara que últimament han tingut més voluntaris i ho han pogut ampliar als dilluns. Aquestes accions es complementen amb atencions a les oficines de l'entitat, que el 2016 van ser 121 –83 a Girona i 38 a la Jonquera. El més important és establir una relació amb els usuaris, «parlar-hi, que ens coneguin», va dir el responsable del programa.

Amb l'arribada del fred, a les mantes i les parques que solen distribuir hi afegeixen begudes o menjar calent. Marc Serena va explicar que les baixes temperatures no aconsegueixen convèncer aquelles persones que no volen acudir al Centre d'Acolliment i Serveis Socials «La Sopa» de Girona, «tot i que la majoria de gent que atenem durant l'any saben que ara ofereix més places». «Són persones que ja hi han estat i prefereixen estar sols a compartir habitació, solen ser consumidors [de substàncies]», va aclarir.

Manca d'habitatges socials

D'acord amb la seva experiència, falten més habitatges d'ús social per al programa Housing first, una iniciativa importada d'Estats Units que l'Ajuntament de Girona aplica des del 2016 amb l'objectiu de treure els sensesostre del carrer oferint-los un pis, on puguin viure sols –pel que paguen un màxim del 30% dels seus ingressos– i rebre atenció dels serveis socials. Marc Serena va assenyalar que la Creu Roja va intervenir directament en el primer cas, «el d'una persona que tots els serveis rebutjaven i ara acut als serveis de salut mental i està perfectament integrat a la comunitat». En la seva opinió, les institucions han de potenciar projectes d'aquest tipus i va lamentar que «a Girona hi ha menys resposta que a Barcelona», on també s'implanta el programa.

Pel que fa a les persones que han perdut la llar, després de la feina i els subsidis, Serena va considerar que «és un perfil diferent i la seva situació no vol dir que acabi cronificant-se». En aquests casos, la Creu Roja de Girona procura «treballar el tema laboral i la recuperació dels contactes familiars, perquè el seu problema és l''infrahabitatge', no cap altre», va subratllar Serena.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Els autors del llibre
El focus posat en els micropobles

El focus posat en els micropobles

El periodista Marc Serena i el fotoperiodista Edu Bayer han recorregut Catalunya a dalt d'una...

Denuncien que Besalú no fa públiques les actes dels plens dels últims 20 anys

Denuncien que Besalú no fa públiques les actes dels plens dels últims 20 anys

La plataforma per a la transparència del municipi considera que gairebé un quart de segle de la...

Vuit propostes per gaudir del cap de setmana a les comarques de Girona

Vuit propostes per gaudir del cap de setmana a les comarques de Girona

Música, fires, teatre i altres activitats per no quedar-se a casa

La Costa Brava espera un increment del mercat britànic aquest 2017

La Costa Brava espera un increment del mercat britànic aquest 2017

Fitur ha servit als representants del Patronat de Turisme per detectar un creixement del turisme...

Els nous radars de tram gironins no tenen data d´inici

Els nous radars de tram gironins no tenen data d´inici

El Servei Català de Trànsit no té un calendari encara establert quan s'havia anunciat que...

Banyoles recull 48,3 tones de roba usada i recupera els nivells de 2010 i 2009

Banyoles recull 48,3 tones de roba usada i recupera els nivells de 2010 i 2009

La segona meitat de 2016 els contenidors de Roba Amiga van sumar 32 tones de peces

Enllaços recomanats: Premis cinema