El primer dia de la Marató 2.0 suma 226 donacions de sang, el triple que el 2016

El Banc de Sang aconsegueix en una jornada més de la meitat de les bosses que demanava per a tota la campanya, 400 · La iniciativa, que continua fins al 20 de gener a l'hospital Josep Trueta de Girona, posa l'accent en els grups sanguinis

15.01.2017 | 07:21
El primer dia de la Marató 2.0 suma 226 donacions de sang, el triple que el 2016

La primera jornada de la Marató de Donants de Sang 2.0 a Girona va sumar ahir 226 donacions de sang entre les campanyes realitzades a l'hospital JosepnTrueta i a l'Ajuntament de Girona, una xifra espectacular que triplica la de l'any passat, quan van ser setanta les donacions aconseguides. La bona resposta dels gironins a la crida del Banc de Sang, que en un dia han aportat més de la meitat de les 400 bosses demanades pels organitzadors per tota la campanya, serà clau per remuntar el baix nivell de les reserves després de les festes.

La iniciativa del Banc de Sang i Teixits, que se celebra de manera simultània arreu de Catalunya, vol recuperar l'estoc després que pel canvi d'hàbits propi de les festes, els dies festius i la fred i les malalties que s'hi associen hagin fet baixar les donacions entorn del 25% durant el Nadal.

El tret de sortida de la Marató de Donants 2.0 es va celebrar ahir per primera vegada als ajuntaments de les quatre capitals catalanes, a més del Palau de la Generalitat a Barcelona. En el cas de l'ajuntament de Girona, l'espai escollit va ser el Saló de Descans del Teatre Municipal, que entre les 9 del matí i quarts de tres de la tarda va comptabilitzar 127 donacions de sang, mentre que catorze persones més van acostar-s'hi per a fer el seu gest altruista però finalment no el van poder fer efectiu.

Al conjunt de Catalunya, ahir es van aconseguir 1.953 aportacions. La campanya continua ara als grans centres sanitaris del país, com l'hospital Josep Trueta de Girona, per intentar registrar 8.000 noves bosses de sang.

També es pot donar al centenar de col·lectes que es faran al país, un 10% més que en l'edició anterior. Avui n'hi ha a Cassà de la Selva i Ripoll i la setmana vinent, a Camós, Vilajuïga, Olot i Girona.

Conèixer la teva sang

«La teva sang diu coses. Comparteix-les» és el lema de la marató d'enguany, que vol fer pedagogia sobre el grup sanguini i posar l'accent la informació que es pot saber d'una persona a partir de la seva sang, per exemple la seva compatibilitat o si forma part d'un dels anomenats grups rars.

I és que, segons una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió, quatre de cada deu catalans deconeix el seu grup sanguini. Una dada que es confirmava ahir al Teatre Municipal de Girona, on la majoria de persones que participaven a la marató no tenien gaire clar a quin grup pertanyien, tot i ser donants habituals.

És el cas d'en Jaume Piquer, per exemple, que malgrat donar sang de manera regular, no sabia exactament a quin grup pertanyia. «Cada cop és més habitual no saber-ho i ens hauria de fer vergonya, la meva mare sí que sabia els grups sanguinis de tota la família», bromejava.

Tampoc n'era conscient en Marc Ferrés, que feia temps que no donava sang però que va anar a donar-ne, després de sentir la crida del Banc de Sang per la baixada de les reserves a Catalunya, on cada dia fan falta un miler de donacions per atendre les necessitats dels hospitals, per exemple per a intervencions quirúrgiques, tractaments oncològics o trasplantaments d'òrgans.

L'Anna Barceló, en canvi, sí que coneix el seu grup, i en feia broma amb altres donants mentre feia cua per ser atesa. Tenia, però, un petit truc, i és que recordava quan era petita portava una placa penjada al coll que indicava que és O+.

Molts donants tampoc sabien quin és el grup que, en cas de dubte, actua com a donant universal, és a dir, que és compatible amb tota la resta. És el O-, i sí que ho tenia molt clar en Xavier Guillamet, perquè ell n'és i sovint li fan comentaris al respecte.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Quan el mòbil és el primer joc dels nens
Quan el mòbil és el primer joc dels nens

Quan el mòbil és el primer joc dels nens

Cada vegada hi ha més casos d´adicció entre adolescents i també en nens Videojocs com Clash...

El paradís dels bufets a 1 h i 20 de Girona

El paradís dels bufets a 1 h i 20 de Girona

Segurament és un dels millors bufets lliures del món, es diu Les Grands Buffets i és a Narbona

Girona Acull ajuda a planificar viatges de voluntariat en camps de refugiats

Girona Acull ajuda a planificar viatges de voluntariat en camps de refugiats

La plataforma gironina ha elaborat una guia pràctica per escollir les zones de treball a Grècia,...

Viure de YouTube gràcies als videojocs des de Vilajuïga

Viure de YouTube gràcies als videojocs des de Vilajuïga

«M'aixeco cada matí pensant en el que faré. Avui en dia, poder treballar del que vols i t'agrada...

«Seguiré penjant vídeos fins que me´n cansi»

«Seguiré penjant vídeos fins que me´n cansi»

El jove de l'Escala ja ha aconseguit patrocinar una aplicació mòbil i no descarta més contractes...

L´ICO va oferir consell genètic a 373 noves famílies de Girona durant el 2016

L´ICO va oferir consell genètic a 373 noves famílies de Girona durant el 2016

La unitat que avalua el risc de patir càncer hereditari va rebre 537 nous pacients gironins l'any...

Enllaços recomanats: Premis cinema