A Josep Maria Callís se'l veia ahir amb ganes de donar sang, però no va poder perquè ja té 98 anys, molt per sobre de l'edat permesa i perquè ja n'ha donat molta. Gairebé 66 litres. És, segons diuen, la persona que més vegades ha donat sang al món.

Callís, que ahir va assistir al Palau de la Generalitat a l'arrencada de la quarta Marató de Donació de Sang 2.0, acumula un total de 132 donacions registrades, el que equival a tres donacions cada any, una cada quatre mesos, perquè va començar als 18 i va deixar de donar-ne als 65.

El Banc de Sang i Teixits de Catalunya el té com el primer donant -té el carnet amb el número 1- i el considera un exemple a seguir i més amb al bon aspecte que té després d'haver donat més de 66 litres de sang durant la seva vida.

Callís presumeix d'haver fet la seva primera donació al front republicà durant la Guerra Civil, on va estar a la Batalla de l'Ebre, al front de Gandesa, on durant dos anys va servir a la divisió de Sanitat de l'exèrcit republicà, recollint i curant ferits. Al front va fer unes 10 o 12 donacions i recorda que portava la sang a l'hospital de Gandesa en pots de vidre.

En acabar la guerra el van deportar a Burgos, allà va contraure la sarna i va ingressar en un hospital on una monja catalana el va ajudar a entrar a treballar a l'hospital militar.

Tot i que és tècnic agrònom, sempre ha treballat en una empresa d'alimentació que exportava i importava i, des que es va jubilar, col·labora amb les germanes Teresianes de Calcuta del convent de la parròquia de Sant Agustí del Raval de Barcelona, al menjador social on reparteixen cada dia uns 400 àpats a persones necessitades.

Callís també va ajudar el doctor Lluch, de l'hospital de Sant Pau a posar en marxa una associació de donants de sang que va aconseguir, el 1975, que Correus emetés una sèrie de segells per animar a la donació de sang a tot Espanya.

«Per què ha donat tanta sang?» «Perquè dóna salut», acostuma a respondre l'ancià. «I perquè és un acte solidari i d'absoluta generositat», afegeix.