Protecció Civil de la Generalitat ha activat l´alerta del pla Neucat per la intensificació de les nevades al Pirineu/Prepirineu i la possibilitat de neu a cotes baixes avui a les comarques de Girona.

En les properes hores la cota de neu se situarà a l´entorn dels 500 metres, tot i que pot variar al llarg del dia. Es poden acumular més de 5 centímetres a partir de 600 metres.

A les comarques de Girona, segons alerta Protecció Civil cal estar atent a la possibilitat de que les nevades afectin la mobilitat durant el dia d´avui.

Alguns dels gruixos de neu acumulats fins avui més destacats a la demarcació es concentren a la Cerdanya i són els 29 centímetres a Puigcerdà i 13 a Das.

A la demarcació de Girona, fins ara, només hi ha una via afectada per la neu amb l´ús obligatori de cadenes per circular, és la N-260 a Planoles, a on des del quilòmetre 130 també està restringit el pas als vehicles pesants.

Ahir també es van enfarinar algunes poblacions elevades de la Selva com Sant Hilari Sacalm o fins i tot es van deixar veure alguns flocs de neu a la mateixa Girona ciutat.

La nevada al Pirineu va fer que ahir a la nit Protecció Civil posés en prealerta el pla Allaucat pel perill d'allaus FORT (4 en una escala de 5) a l'Aran i franja nord de la Pallaresa, en base a les informacions rebudes per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

Al Pirineu gironí no està activada però la situació de nevada es fa pal·lès en la feina de les màquines llevaneus. Aquí hi ha el vídeo d'una de les màquines que ahir treballava a la zona de Vallter per deixar-ho avui en bones condicions.

Tot i la gran feinada de les llevaneus, la situació meteorològica provoca que avui per exemple Vallter no obri a causa de la presència del torb

Onada de fred a partir de dimarts

El Govern activarà aquest dimarts al matí directament la fase d'Alerta del Pla General de Protecció Civil de Catalunya per una "excepcional" onada de fred que durarà almenys fins dijous, segons les previsions meteorològiques. Així com la fase de nevades ja va a la baixa, el fred dels propers tres dies pot complicar la situació, en dificultar que la neu acumulada es fongui i pot provocar plaques de gel a les carreteres. No obstant, les precipitacions es poden reiniciar a partir de dijous al vespre o divendres. El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha demanat precaució a la població.

Després de reunir-se amb el comitè tècnic del Pla Neucat, que inclou els serveis d'emergències com Mossos, Bombers i SEM, Jané ha dit que les nevades no han provocat grans incidències. En total s'han tallat tres carreteres, en deu més és obligatori l'ús de cadenes i s'han suspès 69 rutes d'autocars escolars que han afectat prop de 800 alumnes. De fet, l'episodi de nevades ja va de baixa i s'ha felicitat per la "bona anticipació" de les administracions a l'hora de preveure la nevada i treballar perquè les carreteres patissin el mínim d'afectacions possibles.

Per això, el que més preocupa ara a Interior és el fred que arribarà a partir d'aquest dimarts, que no permetrà que la neu acumulada a les zones de muntanya es fongui i que, a més, pot crear plaques de gel a les carreteres. En aquest sentit, Jané ha demanat molta precaució a l'hora de circular i a les persones més vulnerables, que viuen soles o que tenen problemes respiratoris els ha demanat que intentin no sortir de casa i que tinguin tota la medicació prevista.

El fred serà el més intens des del 2012 i suposarà temperatures sota zero a tot Catalunya de matinada, cosa molt poc habitual. A partir de dijous al vespre o divendres es podrien tornar a produir precipitacions, també en forma de neu, però la previsió encara no és del tot clara.

Respecte les possibles afectacions o restriccions que pugui causar el fred, Jané ha dit que s'aniran prenent a mesura que es vagi concretant el risc, però de moment no hi ha cap ruta escolar anul·lada o carretera tallada. Sí que ha demanat que no es reguin els carrers per evitar que l'aigua quedi glaçada i provoqui relliscades.precaució durant la matinada i en les primeres hores del matí en mobilitat amb vehicle i a peu.