La població d'ànecs a l'Estany de Banyoles és la més baixa dels últims 7 anys, segons ha comptabilitzat l'associació ecologista Limnos, que ha realitzat el cens anual d'ocells aquàtics hivernants. Aquesta és una activitat que es duu a terme cada gener, amb coordinació internacional, a les zones humides de Catalunya.

La baixada del nombre d'ànecs i l'augment de varietats de gavians i gavines, entre les quals destaquen la detecció per primera vegada de la gavina cendrosa i d'un gavià caspi, són les conclusions més destacades del 22è cens d'ocells aquàtics de l'Estany de Banyoles.

El cens que Limnos va efectuar amb l'ajuda de 15 voluntaris es va tancar amb la identificació d'un total de 186 ànecs de collverd, 263 fotges, 18 polles d'aigua, 8 cabussets, 12 corbs marí gros, 3 bernats pescaires, 2 cigonyes i 3 ànecs xarxets, entre altres. El més rellevant és l'augment de fotges, que són especialment visibles al front de l'Estany -on mengen les algues del fons- i al dormidor d'esplugabous del parc de la Draga.

Els observadors van detectar un canvi en el nombre d'ànecs i en el seu comportament. Aquestes aus es concentren al front de l'Estany i al camí de la Caseta de Fusta, als recs de Banyoles -en ambdós llocs han detectat que els donen menjar- o a la bassa de la fàbrica Dytsa, entre Banyoles i Melianta.

Observació al Fluvià

També s'ha fet un cens al Fluvià, on destaca la presència d'un dormidor de 60 corbs marí gros, 14 cabussets, 2 blauets, 1 agró blanc, 205 ànecs collverd -el màxim obtingut al riu en tots els censos-, un ànec cuallarg i 2 xarxets.