S'ha detectat un cas de galteres a la facultat de Turisme de la Unitat de Girona. Aquesta setmana, la Coordinació d'Estudis de Turisme de la UdG ha remès un correu als estudiants i docents del centre explicant que s'ha diagnosticat un cas de parotiditis d'un alumne de tercer curs de la Facultat i recomanant-los que s'adrecin al centre d'atenció primària per vacunar-se en cas que sigui necessari. Des del Departament de Salut han confirmat que es tracta d'un cas aïllat de galteres.

La recomanació que el Servei de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública a Girona ha fet arribar a la comunitat universitària recorda que la parotidits o galteres és una malaltia aguda i contagiosa causada per un virus i que es caracteritza per la inflamació brusca de les glàndules salivals. Normalment és benigna, però pot donar algunes complicacions, que són més freqüents en adults que en nens. La complicació més freqüent en els homes és la inflamació del testicle i en les dones, de l'ovari. Tot i que apareix durant tot l'any, és més freqüent durant els mesos d'hivern i a la primavera.

La carta de Salut Pública indica que, d'acord amb el protocol de prevenció i control de les galteres, es recomana la vacunació als contactes freqüents de la persona afectada, si són nascuts després de l'any 1966, no estan vacunats i no han passat la malaltia.

I la millor mesura preventiva és rebre dues dosis contra el virus de la parotiditis durant la infància: la triple vírica (també immunitza contra el xarampió i la rubèola) s'administra en dues dosis als 12 mesos i als 3 anys.

Salut Pública recorda als estudiants, però, que durant els anys 1994, 1995 i 1996 -grup d'edat en què estarien les persones que cursen el grau de Turisme- es va posar una vacuna poc efectiva contra el virus de la parotiditis, per la qual cosa, els joves que han rebut una de les dues dosis durant aquests anys, s'han d'administrar una dosi de record.

L'any passat, el Departament de Salut ja va detectar brots de galteres en joves vacunats i que, per tant, estarien relacionats amb aquesta vacunació menys efectiva dels anys 90.

El primer cas va ser al gener, quan un brot va afectar una vintena de persones a les comarques gironines, la majoria a la comarca de la Selva.