El 62% de l'alumnat ha patit o coneix casos de violència masclista a la Universitat

La investigació mostra que el 91% de les víctimes no denuncia els fets i que el 25% dels agressors són professors

29.01.2017 | 16:47

El 62% de l'alumnat que va participar en l'estudi «Violència de gènere a les universitats espanyoles» havia patit, o coneixia algú que ho havia fet, situacions de violència de gènere en el context universitari; un 49% es va referir a més d'un tipus d'accions violentes. En el 92% dels casos reconeguts, la víctima era una estudiant dona. En canvi, el perfil majoritari de l'agressor (el 84%) era masculí.

L'estudi mostra que el 25% de l'alumnat enquestat va dir que l'agressor era un professor i només un 16% era una persona desconeguda per la víctima. Una altra dada rellevant és que el 91% no va denunciar els fets, encara que el 66% sí que ho va explicar a algú.

Les autores de la recerca van plantejar 14 situacions diferents i, en totes elles, el percentatge d'homes que no les van interpretar com a violència de gènere supera el de les dones. Aquestes accions inclouen insults, control sobre les persones amb qui es parla, exigència constant d'explicacions, crítiques a l'aparença física, intimidacions i amenaces, tocaments no consentits, assetjament mitjançant trucades, correus, cartes o notes, menyspreus o relacions sexuals forçades. En ser preguntat per si havia patit alguna d'aquestes accions a la Universitat o si coneixia algú a qui li hagués passat, el 42% de l'alumnat va respondre que sí pel que fa a comentaris sexistes sobre la capacitat intel·lectual de les dones o de càrrega sexual humiliant. Un 20% també va contestar afirmativament en relació a situacions de violència psicològica i un 16% sobre la difusió de rumors de contingut sexual. Un 7% va identificar agressions físiques, el mateix percentatge que petons o tocaments sense permís, un 6% pressions per tenir relacions i un 2% agressions sexuals.

La investigació s'emmarca en un projecte I+D+I Violència de gènere a les universitats espanyoles elaborat entre 2006 i 2008, finançat per l'Institut de la Dona i el Ministeri de Treball i Assumptes Socials. Parteix d'un treball previ realitzat al Centre d'Investigació en Teories i Pràctiques Superadores de Desigualtats Socials de la Universitat de Barcelona, en l'àmbit de la socialització preventiva de la violència de gènere i dels debats impulsats pel seu Grup de Dones (SAFO). Recentment, la revista especialitzada més important a nivell mundial, Violence Against Women, ha publicat la recerca de les investigadores catalanes Rosa Valls, Esther Oliver, Montse Sánchez Aroca, Laura Ruiz Eugenio i Patrícia Melgar.

Tal com remarquen les autores, el caràcter inèdit de la investigació a l'Estat les va portar, primer, a estudiar els treballs fets a diverses universitats del món. Un cop analitzada la situació, van constatar la necessitat d'educar sobre la violència de gènere per «desmuntar estereotips i falses creences» i de «difondre missatges condemnatoris de la violació».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Els treballadors d´ambulàncies ajornen la vaga en senyal de dol

Els treballadors d´ambulàncies ajornen la vaga en senyal de dol

Els vaguistes han anunciat que prenen aquesta decisió en mostra de respecte cap a les víctimes i...

L´arquitectura que prioritza les persones explicada al «workshop» de RCR arquitectes

L´arquitectura que prioritza les persones explicada al «workshop» de RCR arquitectes

Els arquitectes Efrén Garcia Grinda i Cristina Díaz Moreno varen exposar la rehabilitació de...

Vuit explotacions agrícoles i ramaderes de la Cerdanya faran portes obertes

Vuit explotacions agrícoles i ramaderes de la Cerdanya faran portes obertes

Durant aquest agost, vuit explotacions agrícoles i ramaderes cerdanes obriran les seves...

La via verda de Bescanó quedarà tallada per obres durant la nit

La via verda de Bescanó quedarà tallada per obres durant la nit

Les obres a la carretera N-141 provocaran diversos talls nocturns a la via de Bescanó en sentit...

Creixen un 11 per cent les trucades al 112 des de les comarques gironines

Creixen un 11 per cent les trucades al 112 des de les comarques gironines

Girona ha registrat més de 60.000 consultes al telèfon d'emergències

Enllaços recomanats: Premis cinema