El Pla Especial de l'Alta Garrotxa redactat entre el 2008 i el 2010 haurà de ser revisat. Segons va informar ahir Ràdio Olot, el Pla s'haurà d'adequar a les circumstàncies actuals, perquè -quasi 10 anys després de la redacció- la realitat del territori ha canviat.

L'argument del Departament de Territori i Sostenibilitat és que hi ha una gran quantitat de plans similars que col·lapsen l'administració.

Des del moment de la seva presentació, el Pla Especial de l'Alta Garrotxa ha patit els canvis en l'administració catalana. El 2010, va ser presentat al Departament de Medi Ambient. Al cap de poc, van tenir lloc les eleccions al Parlament del 2011.

Després de les eleccions, van arribar les correccions econòmiques i el Departament de Medi Ambient va passar a formar part del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i Medi Ambient i ara és responsabilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat.

A partir del 2013, les preguntes del PSC i d'ERC sobre la situació del Pla Especial de l'Alta Garrotxa van sorgir al final dels plens del Consell Comarcal de la Garrotxa. Les respostes del president del Consorci de l'Alta Garrotxa, Santi Reixach ( PDeCAT) i del president del Consell Comarcal, Joan Espona ( PDeCAT), defineixen que ells prou se'n preocupen i demanen, però el Pla no passa l'aprovació del Parlament.

Els plans especials de protecció del medi natural i del paisatge són l'instrument tècnic i jurídic a través del qual s'estableixen els objectius de recuperació i conservació d'un espai natural.

En el cas del Pla redactat entre el 2008 i el 2010, l'empresa adjudicatària va prioritzar el consens entre les empreses, la gent del territori i els ajuntaments.

Entre altres coses regula els accessos motoritzats, la preservació de les espècies animals i vegetals, la valoració del patrimoni i fa valer el paisatge.