Aquest any es diagnosticaran uns 4.008 casos nous de càncer a les comarques gironines; més de la meitat, el 61%, seran en homes i el 39%, en dones. És una de les principals conclusions del CanGir, l'estudi de la Unitat d'Epidemiologia i Registre de Càncer de l'ICO Girona i del Pla Director d'Oncologia del Departament de Salut que recull informació del càncer a Girona i permet fer un seguiment i una planificació de les estratègies a seguir contra la malaltia. La darrera edició de l'estudi recull les dades del 2010-2012 i fa estimacions d'incidència i mortalitat fins al 2017, en què es percep un increment de nous diagnòstics, ja que per exemple el 2007 van ser 3.436 els tumors diagnosticats a Girona i el 2012, 3.687.

El doctor Àngel Izquierdo, coordinador del Registre del Càncer de Girona, destaca que l'augment de casos que s'estima per al 2017 està directament relacionat amb l'envelliment de la població i no a un increment dels factors de risc, ja que «el càncer és una malaltia directament relacionada amb l'edat». I el 62% de la incidència es donarà en edats superiors als 65 anys i serà més freqüent en homes que en dones. Segons els especialistes de l'ICO, una de cada tres persones acabarà desenvolupant un càncer durant la seva vida.

El càncer de còlon i recte serà la neoplàsia maligna més freqüent, amb 606 casos (el 15% del total que es diagnosticaran el 2017), seguit del càncer de pròstata, 476 casos; el de mama, amb 438 casos i el de pulmó, amb 416 casos. El doctor Izquierdo, que va presentar ahir el CanGir coincidint amb la commemoració avui del Dia Mundial contra el Càncer, destaca la tendència a l'alça del càncer de pulmó en dones a causa del tabac, mentre que baixa en els homes.

Per sexes, en els homes, els càncers de pròstata, el colorectal (amb 370 casos) i el de pulmó (327) seran els més preeminents. En les dones, els especialistes en oncologia de Girona estimen que, en el cas de les dones, es detectaran 430 casos de càncer de mama, 236 de còlon i recte i 89 de pulmó.

Pel que fa a la mortalitat, els tumors pulmonars seran els més letals tant en homes com en dones, i causaran 306 morts, prop d'un 20% de les defuncions per culpa del càncer. A continuació vindrien els colorectals (236) i els de bufeta urinària (104 defuncions).

Dividint la previsió de mortalitat entre homes i dones, el 24% dels homes que morin de càncer serà per un tumor de pulmó, el 15% per càncer de còlon i el 8% de pròstata. En el cas de les dones, el càncer de còlon (14% de defuncions) supera el de mama i en tercer lloc se situa el de tràquea, bronquis i pulmó (10%).

La supervivència millora

L'estadística relacionada amb la supervivència també ha millorat, segons el CanGir. Les dades, que presenten com a referència la supervivència passats cinc anys per als pacients gironins diagnosticats entre el 2005 i el 2007 se situa en el 53,7% per als homes i el 63,5% per a les dones.

Per localitzacions, els càncers que mostren una millora més significativa en la supervivència són el càncer de tiroides, limfomes no Hodgkin i leucèmies, pròstata, mama, colorectal, cos i coll uterí, ovari, llengua, esòfag i, discretament, el pulmó.

En aquest sentit, el representant del Departament de Salut a Girona, el doctor Miquel Carreras, subratlla que, mentre la incidència del càncer es manté estable, la mortalitat s'ha reduït en els darrers anys, en part, gràcies a una aposta per l'activitat preventiva, amb elements com el diagnòstic ràpid o els plans de cribratge de càncer de mama i colorectal.

Per la seva banda, el director assistencial de l'ICO Girona, el doctor David Gallardo, va recordar que les institucions ja s'estan preparant per fer front a l'increment de casos previst per als pròxims anys, per exemple amb l'ampliació de l'hospital de dia del Josep Trueta, que permetrà incrementar de 25 a 45 els punts per administrar tractaments de quimioteràpia. El projecte d'aquesta reforma, que va lligada a l'ampliació del bloc quirúrgic de l'hospital gironí i que en conjunt suposarà una inversió de 12 milions d'euros, es licitarà aviat.

Gallardo va ressaltar, a més, que un altre dels reptes que ha d'afrontar la medicina és l'envelliment dels pacients. «Caldrà desenvolupar noves estratègies relacionades amb la oncogeriatria i veure si els malalts més grans es poden beneficiar dels tractaments clàssics, que són agressius, o si això només els aporta més toxicitat», va dir.