Dos estudiants de Batxillerat dels instituts Alexandre Deulofeu de Figueres i Castell d'Estela d'Amer, Max Ruiz i Bernat Dalmau, respectivament, s'han classificat per a la fase catalana de l'Olimpíada de Biologia, que se celebrarà demà a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Aquests nois van ser els dos primers classificats en la fase gironina de la 7a Olimpíada de Biologia, que es va realitzar dissabte a la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona. Alhora, Ruiz i Dalmau es van situar entre els 20 millors de Catalunya, cosa que els ha obert les portes a concórrer a la segona fase de l'olimpíada. Els finalistes hauran de fer una prova pràctica i els premis s'entregaran el 17 de febrer, en un acte a l'Institut d'Estudis Catalans.

A tot Catalunya, més de 400 alumnes de Batxillerat van participar en la fase territorial de la setena edició de l'Olimpíada de Biologia, que es va dur a terme simultàniament a cinc seus diferents, L'organització va a càrrec de la Societat Catalana de Biologia i les universitats públiques catalanes, amb el suport del Col·legi de Biòlegs de Catalunya o la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular, entre d'altres.

La malaltia de Chagas

Pel que fa a Girona, dissabte hi van participar 46 estudiants de 16 centres educatius de poblacions com Amer, Figueres, Olot, Girona, Roses, Palafrugell, Banyoles i Lloret de Mar. Després de Max Ruiz i Bernat Dalmau, el tercer millor classificat gironí va ser Francesc Josep Pedrosa, alumne de l'institut Bosc de la Coma d'Olot. Els joves van haver de superar una prova teòrica amb preguntes específiques de Biologia. Després, la professora de la Facultat de Ciències de la UdG i investigadora de la Facultat de Farmàcia de la UB, Alba Abras Feliu, va oferir la xerrada «Trypanosoma cruzi i la malaltia de Chagas».

D'altra banda, divendres, 118 alumnes de Batxillerat de 14 centres educatius gironins van participar en la vuitena Olimpíada de Geologia, aquesta organitzada per l'Associació espanyola per a l'ensenyament de les Ciències de la Terra (Aepect) i el Centre Geocamb, amb la col·laboració dels deganats de les Facultat de Ciències, el Col·legi Oficial de Geòlegs de Catalunya, el Departament d'Ensenyament de la Generalitat, l'Institut Geològic de Catalunya i el Geoparc de la Catalunya Central, entre d'altres.

Els estudiants es van sotmetre a una prova teòrica que contenia preguntes concretes de Ciències de la Terra i a una altra de pràctica, per equips, que requeria interpretar un tall geològic i identificar minerals, roques i fòssils.

«Tresors» al Camp dels Ninots

Del centenar de participants gironins, els tres primers classificats van ser dos alumnes dels Maristes de Girona, Celia Montalbán i Marc Marimont, i un estudiant de l'institut Montsoriu d'Arbúcies, Pere Moré. En la prova per equips, va haver-hi un doble empat entre dos formacions: una formada per alumnes de l'institut Ramon Muntaner de Figueres i, l'altre, un equip mixt amb estudiants del Castell d'Estela d'Amer i del Montsoriu d'Arbúcies. Després de la competició es va celebrar l'acte de lliurament de diplomes, que va obrir la conferència «Un mar de tresors: el jaciment paleontològic del Camp dels Ninots» a càrrec dels investigadors de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), Gerard Campeny i Bruno Gómez.

En l'Olimpíada de Geologia hi van participar joves dels instituts Alexandre Deulofeu de Figueres Montsoriu d'Arbúcies, Montilivi de Girona, Salvador Espriu de Salt, Santiago Sobrequés de Girona, Josep Brugulat de Banyoles, de Celrà, Maristes de Girona, de Llagostera, Santa Eugènia de Girona, Ramon Muntaner de Figueres, Cendrassos de Figueres, Narcís Xifra de Girona, Castell d'Estella d'Amer i Sant Elm de Sant Feliu de Guíxols.