El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ahir va portar al carrer el rebuig de l'alumnat dels instituts de Secundària a la llei educativa espanyola, la privatització i l'especulació en l'àmbit de l'educació. Aquesta formació va ser l'única en mantenir la convocatòria de vaga pel 9 de febrer, que els representants sindicals del professorat van anul·lar la setmana passada després d'arribar a un acord amb el Departament d'Ensenyament de la Generalitat.

Per mantenir la protesta, el SEPC va argumentar que l'alumnat té unes demandes pròpies que, malgrat les concessions d'Ensenyament, encara no s'han resolt. L'acord que la Conselleria i sindicats docents van formalitzar a finals de gener inclou la contractació de 5.500 mestres i professors més el curs vinent o la cobertura de les baixes des del primer dia que es produeixen, entre d'altres.

Ahir al migdia, aproximadament 150 estudiants de diversos instituts de Girona, la Garrotxa o Banyoles es van manifestar pel centre de la capital gironina, entre les places de la Constitució i la Pompeu Fabra; al davant de la primera hi ha la subdelegació del Govern espanyol i a la segona s'hi troba la seu de la Generalitat. El manifest reivindicatiu es va llegir davant l'edifici del Govern català a Girona, amb els manifestants ocupant les escales.

Els joves van recórrer l'avinguda Jaume I exhibint pancartes reivindicatives, estelades i les banderes liles que identifiquen el moviment feminista. Una de les seves proclames es llegia en una pancarta: «Des dels instituts aturem la Lomque» -la llei impulsada per l'exministre d'Educació José Ignacio Wert. Però també van repetir consignes contra la privatització i l'especulació a l'educació, identificant les retallades amb mesures privatitzadores, alhora que van expressar el seu rebuig a una policia repressiva. Les protestes del SEPC també es van realitzar a diferents ciutats i poblacions catalanes.

El 10,76% d'estudiants fa vaga

El Departament d'Ensenyament va quantificar en un 10,76% la participació d'estudiants de Secundària a les comarques de Girona i en un 14,27% la mitjana a Catalunya.