Campelles és un municipi del Ripollès on els veïns no havien de fer front a una pràctica habitual com és pagar per l'aigua que realment consumeixen. Porten anys pagant un mínim de consum -uns 24 euros a l'any- al marge de si tenen piscina, un hotel o una empresa. Fa uns quinze anys que es van instal·lar comptadors, però ningú s'ha encarregat de fer les lectures. Ara, tot això canviarà i el municipi s'haurà d'ajustar a la normativa. L'Agència Catalana de l'Aigua, després de molts avisos, ha obligat l'Ajuntament a pagar 15.000 euros per no cobrar de forma adequada el cànon de l'aigua d'acord amb els consums reals que ha fet cada veí durant els anys 2013, 2014 i 2015. Des de l'1 de gener el consistori ha començat a fer lectures de comptadors i aquest divendres hi ha una reunió amb els veïns per explicar-los els canvis.

"Aquí no s'ha pagat mai el consum real de l'aigua; es paga un consum mínim i el cànon però ha arribat el moment de complir amb la llei". Ho diu l'alcalde de Campelles, Joan Dordas (IdC-AM), que admet que sabia que tard o d'hora arribaria el moment. Explica que el tema de l'aigua -la xarxa és municipal- era fins i tot una "arma electoral" que durant anys havia fet guanyar eleccions quan s'incloïa al programa mantenir el sistema actual i seguir facturant un mínim idèntic a tots els veïns. Canviar aquesta pràctica resultava "impopular" i aquest era un tema que l'actual equip de govern, que té l'alcaldia des del 2011, s'havia plantejat però no havia acabat de concretar.

La notificació de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) segons la qual el consistori havia de pagar 15.000 euros per no haver cobrat correctament el cànon ha estat l'empenta definitiva per canviar-ho i ajustar-se al marc legal. Dordas admet que no els ha arribat de nou perquè l'ens els havia avisat en nombroses ocasions. Es tracta d'una "regulació complementària" per tot allò que no s'ha tributat durant un període concret, en aquest cas durant el 2013, 2014 i 2015. La regularització és de 5.000 euros per any. Aquesta és una pràctica habitual que fa l'ACA per comprovar que els municipis tributen de manera adequada el cànon d'acord amb els consums reals.

Segons dades facilitades per l'Ajuntament, el rebut de l'aigua per un habitatge era fins ara de 70,67 euros a l'any, dels quals 23,45 euros eren per consum mínim d'aigua i la resta de cànon i impostos. Aquest import mínim d'aigua fins ara era igual per a tothom, ja sigui per a aquells que vivien sols, els que tenien una piscina, una granja, una empresa o els que eren propietaris d'un hotel. Cal dir, però, que en els tres últims casos esmentats sí que pagaven un cànon ajustat a la seva activitat.

Lectures de comptadors des de l'1 de gener

L'Ajuntament, que ja ha pagat els diners, ha decidit començar a fer lectures de comptadors i des de l'1 de gener ja s'estan recollint les dades per tal que a partir d'ara els ciutadans paguin realment per l'aigua que consumeixen. A partir d'ara, i això és el que volen explicar als veïns en la reunió d'aquest divendres, es cobrarà una taxa d'aigua perquè "l'increment sigui el mínim possible per consums corrents". Així s'explica a la carta informativa que s'ha enviat a tots els veïns, incloses les segones residències, on s'avisa que "aquells que gastin més del que suposa l'ús normal i habitual, tindran un increment substancial del rebut". La previsió és que el primer rebut on es reflectirà el consum es cobrarà el juny i la periodicitat serà semestral.

L'equip de govern preveu que la mesura generi tensió al municipi perquè no tothom ho entendrà però l'alcalde insisteix que s'ha de complir amb la normativa i que no hi ha alternativa. A més a més, hi veu un altre aspecte positiu: "A les coses que no hi posem preu, no els hi donem valor; en el moment en què es cobra pensaràs a tancar l'aixeta i t'ajudarà a entendre que l'aigua de l'aixeta té un cost i un valor". També titlla d'"injust" que l'ajuntament hagi d'assumir els 15.000 euros de l'ACA perquè al cap i a la fi, afegeix Dordas, els diners són de tots i "algú ha pagat per un altre, hi ha qui ha gastat el mínim mentre que d'altres no".

Les avaries i inversions, a càrrec de l'Ajuntament

Que Campelles hagi estat fora de la legalitat pel que fa a l'aigua també ha estat un handicap. Fins ara, totes les avaries i inversions que s'havien de fer a la xarxa han hagut de córrer a càrrec del consistori i no s'han pogut acollir als ajuts de la Generalitat o de l'ACA per no ajustar-se al marc legal. Calculen que de mitjana representa una despesa d'uns 15.000 euros a l'any però la xifra varia molt en funció de les incidències que vagin apareixent. Aquesta quantitat estimada representa el 5% del pressupost anual del consistori, que no arriba als 292.000 euros.

Fa un temps l'equip de govern va demanar un pressupost per renovar les canonades, una obra que costava uns 600.000 euros i que van descartar perquè no ho podien assumir. Arran d'aquest canvi en la facturació, també es plantegen contractar una empresa perquè s'ocupi de la gestió i part de la inversió de la xarxa, una mesura, però, que encara no tenen del tot decidida. L'equip de govern té majoria absoluta amb quatre regidors enfront d'un sol regidor a l'oposició.