Girona i Celrà van rebutjar ahir categòricament les maniobres militars que l'Exèrcit preveu fer a la zona de Sant Miquel i les Gavarres, entre els dos termes municipals. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (CiU), va opinar ahir que les maniobres militars que l'Exèrcit preveu fer dilluns vinent són una «greu irresponsabilitat». L'Ajuntament sospita que, tot i que Defensa no ho ha precisat, la marxa on prendran part fins a vuitanta soldats es farà en un espai que diàriament concentra molts excursionistes i esportistes.

«N'hi ha que diuen que és com una Rambla», va assegurar Madrenas. L'alcaldessa va admetre que legalment té les mans lligades, i que no pot prohibir les maniobres, però sí que va enviar un burofax urgent al coronel comandant general, Javier Mur Lalaguna, dient-li que el lloc és «molt transitat». En aquest sentit, també va reclamar al delegat de l'Estat, Enric Millo, que demostri «la seva oferta de diàleg» aturant l'exercici militar.

Si les maniobres s'acaben fent, Madrenas ja alerta que l'Ajuntament farà «responsables» els soldats de qualsevol «incident o accident» que provoqui la marxa.

D'ençà que va rebre la notificació de les maniobres, l'Ajuntament de Girona ha intentat trobar una escletxa legal per impedir que l'Exèrcit es desplegui a la zona. No n'ha trobada cap; «no hi ha opció jurídica per prohibir-ho», va precisar Madrenas. Però això no treu que el consistori hagi dit obertament que s'oposa a la presència dels soldats.

Pel que fa a Celrà, l'alcalde, Dani Cornellà (CUP), va vincular directament l'anunci d'aquestes maniobres amb els passos que s'han fet en pro del procés sobiranista.

L'Ajuntament va convocar per a dilluns vinent a les vuit del matí una marxa popular fins al castell de Sant Miquel per mostrar «el rebuig a la marxa militar». A més, per al mateix dia hi ha prevista una concentració davant l'Ajuntament a les set de la tarda. Per la seva banda, ERC també es va oposar obertament a la marxa d'enduriment i, de fet, els republicans portaran la crítica fins a Madrid mateix, al Congrés, a través del diputat gironí Joan Olòriz. Per la seva banda, la portaveu d'ERC-MES a l'Ajuntament de Girona, Maria Mercè Roca, ha assegurat que volen «una ciutat i una demarcació desmilitaritzades» i va instar Madrenas a tenir «un posicionament contundent per evitar que aquesta situació es repeteixi».

Llançà també diu no

Paral·lelament, Llançà va reclamar al Ministeri de Defensa, la subdelegació del Ministeri de Defensa a Girona i a la base militar de Sant Climent Sescebes que «s'abstinguin de fer maniobres a peu i amb vehicles» al seu terme municipal.