Catalunya va registrar el 2016 un total de 56 terratrèmols -una mitjana d'un cada sis dies- de més d'1,7 graus de magnitud en l'escala de Richter, dels quals dos van superar els 3,6 graus, un amb epicentre a la comarca de la Selva i l'altre a la del Pla de l'Estany.

Segons les dades recollides per Efe de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), els dos terratrèmols amb més magnitud i intensitat es van registrar a les 06.57 hores del 10 de juny del 2016 al Pla de l'Estany i amb el seu epicentre a deu quilòmetres de profunditat, cosa que va esmorteir els seus efectes, mentre que l'altre, també de 3,6 graus, es va originar a les 08.26 hores del 4 de setembre a 4 quilòmetres de profunditat, a la comarca de La Selva.

En els dos casos, els dos sismes van tenir rèpliques, al del Pla de l'Estany es va registrar 40 minuts abans un terratrèmol previ de 2,5 graus en l'escala de Richter, mentre que el va seguir un altre terratrèmol d'1,8 graus l'endemà.

Quant al terratrèmol de La Selva, el va seguir 25 minuts després un altre moviment d'1,8 graus Richter.

Un altre terratrèmol de 3,6 graus es va percebre a Catalunya el 10 de setembre del 2016, però aquest va tenir el seu epicentre a la comarca dels alts Pirineus de França.

En cap d'aquests terratrèmols es van produir danys personals o materials, encara que van ser percebuts per les poblacions més pròximes.

En total, segons l'Idescat, durant l'any 2016 Catalunya va registrar sis terratrèmols de més de 3 graus en l'escala de Richter i 29 que van tenir una magnitud entre 2 i 3 graus.

Els sismòlegs consideren que els terratrèmols de menys de 3,5 graus en l'escala de Richter passen sovint desapercebuts i que els d'entre 3,5 i 5,4 ja són perceptibles i poden causar danys menors.

La zona pirinenca i la comarca de La Selva van ser les més afectades per terratrèmols, mentre que a la demarcació de Tarragona van tenir el seu epicentre tres dels sismes de més d'1,7 graus: un al Baix Camp el 4 d'abril de 2,3 graus i dos a la costa del Tarragonès, el 4 de juliol de 2,1 graus i el 23 de novembre de 2,3 graus.

A la zona pirinenca, inclosa la part francesa, es van originar l'any passat 31 terratrèmols de més d'1,7 graus, dels quals un va tenir el seu epicentre a la Val d'Aran, dos a l'Alta Ribagorça i uns altres dos a l'Alt Urgell i la resta al vessant francés de la serralada i a la zona limítrof amb Osca.

La comarca gironina de La Selva va ser l'any passat la més afectada per moviments sísmics, ja que es van registrar nou terratrèmols de més d'1,7 graus, el més gran d'ells el que es va produir a les 08.26 hores del 4 de setembre, que va ser de 3,6 graus en l'escala de Richter i que va tenir una rèplica mitja hora després d'un altre d'1,8 graus.

També a la demarcació de Girona, el Pla de l'Estany va registrar tres terratrèmols en menys de 24 hores entre el 10 i l'11 de juny. El primer va ser de magnitud 2,5, el 10 de juny a les 06.09 hores, al qual li va seguir un dels més forts, de 3,6 graus Richter, i un altre d'1,8 graus a les 12.41 hores de l'endemà, 11 de juny.

La demarcació de Barcelona va registrar el 2016 tres terratrèmols de més d'1,7 graus, dos sismes seguits al Vallès Occidental de magnitud 3 i 2, el 16 de juliol, separats per escassos minuts, i un al Maresme d'1,9 graus el 13 de juny.

Entre els 56 terratrèmols de més magnitud registrats a Catalunya, segons les dades de l'Idescat, també n'hi ha dos que van tenir el seu epicentre al mar entre la costa catalana i les Balears, els de la mateixa magnitud, 1,7 graus Richter, que els sismògrafs van anotar el 12 de març i el 13 de desembre.