El 94% dels 222 municipis de Girona tenen elaborats els plans de delimitació de les franges exteriors de protecció contra incendis en nuclis urbans, al costat d'urbanitzacions i en instal·lacions aïllades. El conseller d'Interior, Jordi Jané, va afirmar ahir a Girona que, d'aquests, 163 ja tenen aprovat el document definitivament, cosa que suposa un percentatge molt superior al de la mitjana catalana.

Aquests plans se centren en l'autoprotecció de la poblacions i estableixen el perímetre on s'ha de mantenir net el sotabosc i amb espai entre els arbres per frenar la propagació de les flames si es declara un foc. «La millor manera d'apagar un incendi és prevenint-lo», va afirmar Jané. Govern, Diputació de Girona i CILMA van presentar dos vídeos per conscienciar la població per per reduir el risc d'incendi.

El gran incendi de l'Empordà va ser un punt d'inflexió en la gestió dels incendis forestals a les comarques gironines. Aquell foc va portar el conjunt d'administracions de la demarcació, Generalitat, Diputació, Consells comarcals i ajuntaments, a treballar en un full de ruta per millorar la prevenció i reacció davant un foc forestal. Un dels aspectes ha estat impulsar la redacció de plans de delimitació de franges, un document en el que cada municipi estableix els espais perimetrals de vegetació que han de mantenir desbrossats i nets per evitar que les flames arribin al nucli urbà, a urbanitzacions o a cases aïllades.

A les comarques gironines, un 94% dels municipis ja han elaborat el pla i 163 ja el tenen aprovat definitivament. El següent repte serà executar-los, una feina que pot no ser senzilla perquè l'obligació de mantenir la franja de 25 metres neta correspon als propietaris o, subsidiàriament, els faran les administracions, cosa que implica destinar-hi recursos econòmics. El conseller d'Interior, Jordi Jané, va ressaltar que Girona és capdavantera en l'elaboració dels plans a Catalunya, va dir que demanarà «que destinin esforços amb tanta contundència com a les comarques gironines, perquè estem convençuts que executar aquests plans frenarà la propagació d'incendis», va dir Jané.