Més de 1.300 estrangers van demanar informes d'arrelament a Girona per regularitzar la seva situació. Segons les dades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Girona va ser la segona demarcació catalana des d'on es van rebre més sol·licituds d'arrelament, amb 1.342 peticions, només superada per Barcelona, que concentra el gruix de les peticions, amb 9.085.

En el conjunt de Catalunya, el 2016 11.619 estrangers van sol·licitar un informe d'arrelament social per renovar els permisos de residència que gestiona l'Estat. La dada és un 19,7% més baixa que el 2015, principalment per l'efecte de la crisi que, no només ha reduït el nombre de persones en situació irregular sinó que ha agreujat les que es donen. Així ho va explicar ahir el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, que va presentar el primer informe en matèria d'estrangeria. Amorós va recalcar la «gravetat» de la situació perquè s'ha donat més «irregularitat sobrevinguda» per la pèrdua de feina. Són immigrants que no han pogut renovar permisos perquè han perdut la feina després de molts anys a Catalunya i que, en canvi un retorn «se'ls fa impossible».

Les dades recollides al primer balanç del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies sobre els ciutadans estrangers a Catalunya apunten que de les 11.619 sol·licituds dels informes d'arrelament social, 9.610 s'han donat per favorables. El 17% d'aquestes peticions són de famílies originàries del Marroc, un 15% del Pakistan i un 11% d'Hondures. La major part de sol·licitants són homes (en 7.331 casos), mentre que 4.288 són dones.

Pel que fa a les peticions de reagrupament familiar, a Girona se'n van sol·licitar 1.635. A Catalunya van ser 11.033, un 5,7% menys que el 2015. D'aquestes, 9.777 es van considerar favorables (els requisits són uns determinats metres quadrats per habitatge i cert nivell d'ingressos) i per tant, durant aquest 2017, es calcula que 9.777 famílies haurien de desplaçar-se a viure a Catalunya. Majoritàriament són famílies que vindran del Marroc, en un 26% dels casos, del Pakistan, en un 14% i de l'Índia, en un 8%. En aquest sentit, Amorós va destacar que un 30% dels reagrupadors ja són dones, un fet que va encontra dels «estereotips» que marquen la immigració, on se suposa que l'home és qui «obre camí».