La Comissió d'Economia i Hisenda va donar llum verda a principis de febrer als pressupostos de la Generalitat per al 2017, un tràmit que permet la seva tramitació al ple del Parlament que previsiblement tindrà lloc a mitjans de març. A l'espera del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) per la impugnació de C's, PSC i PPC de la famosa partida del referèndum, els comptes sortien de la comissió amb un miler d'esmenes de l'oposició aprovades, entre elles 18 del PSC referents a les comarques gironines.

«L'obligació del govern és executar el pressupost i encabir-hi les esmenes amb el finançament que pertoca», va explicar ahir el diputat socialista gironí, Rafel Bruguera, en una roda de premsa al costat de la tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, per valorar aquestes 18 esmenes del PSC gironí aprovades. A la pràctica no sempre s'acaben complint. JxSí ja va «renyar» la CUP per facilitar l'aprovació del miler d'esmenes perquè, segons la coalició, generen unes expectatives que no es poden complir.

En tot cas, el PSC de Girona, que va presentar 40 esmenes (18 aprovades -sense el suport de JxSí- i 22 rebutjades), es va mostrar ahir satisfet per l'aprovació de les 18 esmenes, en matèria d'ensenyament, sanitat, política territorial, serveis socials, infraestructures o medi ambient- i van confiar que el Govern les incorporarà.

En concret, destaquen les esmenes per incorporar una partida per redactar el projecte del nou hospital Josep Trueta; habilitar una partida per executar les obres compromeses de la segona i tercera fase del Pla Funcional de l'UCI Pediàtrica i de la unitat de neonatologia del Trueta; la redacció del projecte del nou CAP de la zona de les Casernes de Girona; l'ampliació i reforma del CAP de Montilivi a Girona i l'ampliació de fins a 240.000 euros de la partida destinada a l'atenció al sensellarisme a l'Ajuntament de Giron.

També una partida per a la variant d'Olot; una altra per a la variant de Santa Coloma de Farners; la urbanització del port de Blanes; pressupost per construir l'estació d'autobusos de la Bisbal; redacció del projecte de la variant de les Preses acordada pels alcaldes d'Olot, les Preses i la Vall d'en Bas; impulsar la creació de noves unitats hospitalàries per a malalts d'esclerosi lateral amiotròfica; redacció del projecte del Casal de la gent gran de Llançà; més recursos al Consorci del Parc Natural de l'Alta Garrotxa i una partida per a la torre de comunicacions al Serrat dels Boixos, a Montagut-Oix.

Segons Bruguera, ara el Govern «té l'obligació d'incorporar les esmenes» i trobar el sistema per «encabir-les amb el finançament que pertoca» i, per això, el diputat va explicar que en faran el seguiment. Sobre el futur Trueta, va dir que «no ens correspon decidir la ubicació» però vetllaran perquè es faci «el més aviat possible».

Per la seva part, Paneque va destacar les esmenes referents a l'ampliació del CAP Montilivi i el projecte del nou CAP a l'eixample, possiblement a les Casernes de Girona. A més, va celebrar l'aprovació de la proposta d'ampliació a 240.000 euros, el doble que fins ara, del finançament per part de la Generalitat destinat a la Sopa.

En aquest sentit, la tinent d'alcalde de Girona va destacar que «la Sopa compleix una funció que va més enllà de la ciutat de Girona perquè dóna acollida a persones sense llar també de fora de la ciutat» i l'esmena «aprova un finançament imprescindible per a la lluita contra el sensellarisme». En concret, va relatar que l'aportació addicional es destinaria a noves línies de treball per millorar la integració social dels usuaris i la seva reinserció al món laboral.