La Diputació de Girona debatrà en el ple d'avui una moció impulsada per ERC perquè els ajuntaments puguin cobrar a les companyies energètiques i de telecomunicacions per les línies que travessen els seus termes municipals. El document insta a la Diputació a donar suport tècnic als consistoris per redactar l'ordenança que taxaria el transport d'energia a les empreses de distribució elèctrica, gas, aigua, hidrocarburs i telecomunicacions.

Després de la campanya d'ERC perquè els ajuntaments catalans afectats pel pas d'una autopista cobrin el 100% de l'IBI a la concessionària, ara és el torn de les companyies energètiques i de telecomunicacons que utilitzen els terrenys municipals per fer-hi passar les seves línies de serveis.

En concret, la moció d'avui demana que «Xaloc [organisme autònom de la Diputació] posi a disposició dels municipis un model d'ordenança fiscal i un model d'informe tècnic econòmic que permeti exigir amb plena seguretat jurídica la taxa per l'ús privatiu del domini públic en aquelles instal·lacions de transport d'energia elèctrica, gas i xarxes de telecomunicacions que transcorren per terrenys de titularitat municipal»

En un comunicat, el portaveu del grup d'ERC a la Diputació, Pau Presas, va recordar ahir que fins ara «les ordenances només ho regulaven per a les empreses que, fent ús de les xarxes o canonades, presten els serveis de subministrament al propi municipi i aquests resultin d'interès general». Això, «a la pràctica afectava només distribuïdores o comercialitzadores, que havien de pagar una taxa de l'1,5% sobre els ingressos bruts generats al municipi».

La petició passa també per implementar des de Xaloc «mecanismes de suport tècnic i econòmic que permetin dur a terme els treballs de camp i estudis tècnics necessaris per identificar la superfície i els metres lineals d'instal·lació que transcorren per terrenys públics de titularitat municipal».

Segons Presas, «cal estar al costat dels ajuntaments en reivindicacions d'aquest tipus» davant els «grans privilegis» dels «oligopolis» que tenen «grans beneficis» i en èpoques de crisi «no podem, permetre» que «no paguin tots i cadascun dels impostos i taxes».